Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Kulturna demografija prve svetovne vojne

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.01.00  Humanistika  Zgodovinopisje   

Koda Veda Področje
6.01  Humanistične vede  Zgodovina in arheologija 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  30272  dr. Pavlina Bobič  Zgodovinopisje  Raziskovalec  2009 - 2012  72 
2.  24476  dr. Katarina Keber  Humanistika  Raziskovalec  2010 - 2012  186 
3.  01008  dr. Oto Luthar  Zgodovinopisje  Raziskovalec  2009 - 2012  890 
4.  00343  Peter Repolusk  Geografija  Raziskovalec  2009 - 2012  215 
5.  11698  dr. Petra Svoljšak  Humanistika  Vodja  2009 - 2012  572 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  61.974 
Pomen za razvoj znanosti
Raziskovalni projekt postavlja nove standarde v razumevanju posledic vojne, tako v ožjem materialnem pogledu kot tudi v širšem duhovnem razumevanju vojne in njenih posledic. Čeravno je 1. svetovna vojna zaradi izjemnih in daljnosežnih posledic, prevrednotila dotedanji vrednostni sistem vrednot, pa so sodobne raziskave na tem področju pokazale, da je bil tudi svet po vojni podvržen novim procesom mitologizacije vplivov vojne na prihodnost držav in njihovega prebivalstva. Spričo dejstva, da je projektno delo potekalo v nenehnem soočanju zbranih podatkov in oblikovanih hipotez z najnovejšimi evropskimi dognanji in usmeritvami tovrstnih raziskav (konference, druge oblike komunikacije), je pomemben kolateralni rezultat projekta prav sprotno osveževanje slovenskih dognanj in baz podatkov z evropskimi. Obenem se z rezultati dela umeščamo v sodobno evropsko zgodovinopisno in znanstveno okolje. Delo v arhivih, ki predstavlja temeljno ogrodje za postavljanje modelov za ugotavljanje demografskih vplivov, obenem razgrinja izjemno bogastvo »arhivske« in s tem primarne prisotnosti slovenske komponente znotraj Habsburške monarhije, po drugi strani pa je nezadržno naraščal fond gradiv, ki se nanašajo na slovensko zgodovino in njeno evropsko vpetost v preteklosti. Za razvoj slovenske zgodovinske znanosti predstavljajo metoda dela, kot smo jo utemeljili v projektu, interdisciplinarni ter sprotno soočanje z redkimi obstoječimi tovrstnimi raziskavami v evropskem zgodovinske okolju, povsem novo in izvirno tematiko in obenem inovativen pristop k raziskovanju demografskih in zgodovinskih problematik.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt predstavlja pomembno in izvirno dopolnitev vedenja o slovenski preteklosti, na vseh stopnjah izobraževanja pa obogatitev vsebin pri pouku zgodovine. V slovenski znanstveni in obče kulturni prostor prinašajo rezultati projekta spoznanje o samodejni vpetosti slovenskega prostora v vse-evropska pretekla dogajanja. Projekt predstavlja pomembno dopolnitev sinteze slovenske zgodovine in nove vsebine za pouk zgodovine na vseh stopnjah izobraževanja. Na podlagi novih spoznanj, predvsem pa zaradi uporabljenih interdisciplinarnih pristopov, pomeni projekt pomemben doprinos v izobraževanju mlajših generacij slovenskih zgodovinarjev in zgodovinark. Z obravnavanjem problematike vojne demografije na način, ki pomeni relativno novost tudi v evropskem prostoru, bo projekt pomembno prispeval k promociji slovenske (zgodovinske) znanosti. Z umno in kritično uporabo tujih vzorcev ter s soočanjem le-teh z rezultati na nacionalnem in mednarodnem nivoju, bo projekt odprl nove možnosti sodelovanja v evropskem znanstvenem okolju, predvsem v prihajajočem obdobju obeleževanja 100-letnic 1. svetovne vojne.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno