Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Obramba človeških celic proti virusu HIV-1, ki je neodvisna od virusnih mutacij

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
7.00.00  Interdisciplinarne raziskave     

Koda Veda Področje
3.01  Medicinske in zdravstvene vede  Temeljna medicina 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (8)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  29495  dr. Monika Avbelj  Biotehnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  55 
2.  14360  dr. Mojca Benčina  Biotehnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  375 
3.  06628  dr. Roman Jerala  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2009 - 2012  1.129 
4.  17917  dr. Andreja Majerle  Biotehnologija  Vodja  2009 - 2012  92 
5.  21426  dr. Mateja Manček Keber  Farmacija  Raziskovalec  2009  148 
6.  23939  dr. Martina Mohorčič  Biotehnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  30 
7.  17280  Darija Oven    Tehnični sodelavec  2010 - 2012 
8.  17281  Irena Škraba    Tehnični sodelavec  2009 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  20.824 
Pomen za razvoj znanosti
Virusne okužbe predstavljajo zdravstveni problem za cel svet. Projekt predstavlja nov, originalen način obrambe pred virusnimi okužbami. Projekt predstavlja tudi primer implementacije principov sintezne biologije na področje zdravja in medicine. Naši rezultati so pomembni za nadaljnji razvoj protivirusne terapije, in sicer bi lahko naš sistem protivirusne obrambe uporabili v terapiji v obliki genske terapije, ki bi lahko bila potencialno trajna rešitev za zdravljenje okužb s HIV-1. Idejo, ki se nanaša na virusne funkcije, bi lahko uporabili tudi za druge procese, ki so značilni za HIV-1 (kot sta npr. integracija v genom in reverzna transkripcija). V primeru uporabe virusnih vektorjev bi terapija ciljala točno na celice, ki bi jih lahko okužil HIV-1. Podobne sisteme bi lahko pripravili za terapijo proti mnogim drugim patogenom, še posebej virusom (npr. SARS, okužba z virusom zahodnega Nila, bolezen rok, nog in ust…), ki vsebujejo specifične proteaze in so odvisni od točno določenih celičnih receptorjev. Z inovativnim pristopom in metodami smo razširili spekter znanj (raziskovalcev, mladih raziskovalcev, diplomantov), kar smo preko znanstvenih konferenc in znanstvenih revij prenesli na širšo strokovno javnost.
Pomen za razvoj Slovenije
Ekonomija na osnovi znanja je najboljši način trajnostnega razvoja, saj zagotavlja visoko dodano vrednost in boljšo konkurenčnost naše države in njene industrije. Rezultati naše raziskave vodijo k izboljšanju zdravja in k zmanjšanju ekonomske in družbeno-socialne škode zaradi bolezni. Vzgoja visoko usposobljenih raziskovalcev: Projekt je imel neposredni pomen za družbo preko doseganja visokega mednarodnega nivoja znanosti in izobraževanja visoko usposobljenih raziskovalcev, kar je najboljša naložba za razvoj narodnega gospodarstva. V projekt smo vključiti mlado raziskovalko in dodiplomske študente in s tem prispevali k povečanju števila visoko izobraženih raziskovalcev s celovitim znanjem na področju naravoslovja. Prenos znanja v industrijo: raziskovalni projekt je vključeval številna orodja sodobne celične biologije in sintezne biologije. Raziskava je temeljila na odkrivanju osnovnih spoznanj s področja medicine s takojšnjo možnostjo aplikativnih raziskav. Promocija naravoslovja: V obdobju preteklih let so raziskovalci, ki so sodelovali v projektni skupini, preko izjemnih uspehov na tekmovanjih raziskovalnih projektov v najbolj eminentni akademski konkurenci (iGEM, opisan v dosežkih) pomembno pripomogli k promociji naravoslovja in znanosti v širši javnosti in promociji Slovenije kot države z dobro znanostjo in izobraževanjem. Omenjeni uspehi so odmevali po vsem svetu z objavami v časopisih, revijah, dnevnikih, na radiu, TV in spletnih straneh. Rezultate projekta smo objavili v uveljavljenih mednarodnih revijah, kar je pomembno za odmevnost raziskav. Dostopanje do tujih znanj in vključevanje v mednarodno delitev dela: Enakopravno sodelovanje z raziskovalci iz drugih, predvsem evropskih, držav je pomembno za nacionalno samozavest in prepoznavnost Slovenije v svetu, kar so raziskovalci, ki so sodelovali pri projektu, počeli, saj so s svojim delom močno vpeti v mednarodno raziskovalno dejavnost. V raziskavo je bilo vključenih po deležu več raziskovalk, s tem smo prispevali k povečanju zastopanosti žensk v znanosti.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno