Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Spremembe v izraženosti genov možganih ob nastopu pubertete v odsotnosti spolnih hormonov

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
7.00.00  Interdisciplinarne raziskave     

Koda Veda Področje
3.01  Medicinske in zdravstvene vede  Temeljna medicina 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  29835  dr. Tomaž Budefeld  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2009 - 2012 
2.  20347  dr. Klementina Fon Tacer  Metabolne in hormonske motnje  Raziskovalec  2009 - 2010 
3.  23485  dr. Valentina Kubale Dvojmoč  Veterina  Raziskovalec  2011 
4.  13330  dr. Gregor Majdič  Veterina  Vodja  2009 - 2012 
5.  22459  dr. Tadeja Režen  Nevrobiologija  Raziskovalec  2010 - 2012 
6.  34286  Nina Šterman    Tehnični sodelavec  2011 
Organizacije (3)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0381  Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta  Ljubljana  1627066  118 
2.  0406  Univerza v Ljubljani, Veterinarska fakulteta  Ljubljana  1627139 
3.  2334  Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta  Maribor  5089638048 
Pomen za razvoj znanosti
Raziskave v zadnjih letih so pokazale, da je poleg obdobja ob rojstvu za normalno delovanje možganov v odraslem življenju izjemno pomembno tudi obdobje pubertete. V času pubertete se možgani intenzivno razvijajo in so podvrženi številnim vplivom (notranjim kot so steroidni hormoni, katerih nivo se v času pubertete močno dvigne, in zunanjim kot so različni vplivi okolice), ki imajo lahko dolgoročne vplive za delovanje možganov v odraslem obdobju. V naši raziskavi smo uporabili v svetu edinstven model miši brez gena SF-1, ki niso nikoli izpostavljene spolnim hormonom. V okviru raziskav smo ugotovili, da na spolno specifično izraženost ter za normalen dvig izraženosti v času pubertet ni pomembno samo obdobje izpostavljenosti spolnim hormonom tik pred puberteto temveč tudi obdobje ob rojstvu. To je pomembno novo znanje, ki prispeva k boljšemu razumevanju mehanizmov pubertet. V drugem delu raziskav smo ugotovili več genov, katerih izraženost v možganih se v času pubertete spremeni tudi pri miših brez gena SF-1 (torej brez spolnih žlez). Rezultate smo validirali z metodo kvantitativnega PCR, vendar pa so potrebne nadaljnje raziskave (ki jih zaenkrat še lahko izvajamo kljub izteku projekta), ki bodo pokazale, kakšna je dejanska vloga kandidatnih genov v možganih in predvsem v času pubertete. Zaenkrat je težko ocenjevati, kako pomembni bodo ti rezultati, če pa se bo potrdilo, da ima kateri od kandidatnih genov neposredno vlogo pri urejanju vstopa v puberteto bodo to pomembni rezultati tudi za klinično medicino, saj bi lahko z vplivanjem na takšne gene lahko pomagali pri boleznih kot je npr. prezgodnji začetek pubertete.
Pomen za razvoj Slovenije
Ker smo v okviru projekta izvajali bazične raziskave s področja biomedicine, ki so pomembne v svetovnem merilu, takšne raziskave nimajo specifičnega pomena za Slovenijo, razen seveda, da uvrščajo Slovenijo med države, v katerih izvajamo vrhunske raziskave. Posredni pomen rezultatov raziskav za Slovenijo pa bi lahko bil velik. Kolikor bomo pri raziskavah, ki jih še izvajamo, ugotovili oz. potrdili, da je kateri od kandidatnih genov dejansko pomembni neposredni urejevalec pubertete, bo to pomenilo pomemben korak za razumevanje procesov pubertete, hkrati pa bo omogočalo razvoj novih zdravil in metod zdravljenja bolezni kot je recimo prezgodnja puberteta, kar bi lahko izkoristila slovenska farmacevtska industrija ter slovenska klinična medicina z uvajanjem novih zdravil oziroma uvajanjem novih metod zdravljenja tovrstnih težav.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno