Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Dendritične celice - prožilke in oblikovalke celičnih imunskih odzivov

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.09.00  Naravoslovje  Farmacija   

Koda Veda Področje
3.01  Medicinske in zdravstvene vede  Temeljna medicina 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (9)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  08142  Irena Bricl  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2009 - 2012  166 
2.  15980  dr. Dragoslav Domanovič  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2009 - 2011  135 
3.  18548  dr. Helena Haque Chowdhury  Nevrobiologija  Raziskovalec  2009 - 2012  155 
4.  01302  dr. Matjaž Jeras  Biotehnologija  Vodja  2009 - 2012  363 
5.  21227  dr. Metka Krašna  Biotehnologija  Raziskovalec  2009 - 2011  49 
6.  15666  dr. Marko Kreft  Nevrobiologija  Raziskovalec  2009 - 2012  684 
7.  21390  dr. Maja Potokar  Medicina  Raziskovalec  2009 - 2012  161 
8.  26198  dr. Urban Švajger  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2009 - 2012  204 
9.  26406  mag. Mihael Tonejc  Medicina  Raziskovalec  2009 - 2012 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0311  Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino  Ljubljana  5053960  1.736 
2.  1683  CELICA, biomedicinski center, d.o.o.  Ljubljana  1506854  1.782 
Pomen za razvoj znanosti
Raziskovanje in razumevanje tolerogenih in supresijskih mehanizmov, ki delujejo znotraj imunskega sistema je izjemno pomembno, saj so le-ti odgovorni tako za vzdrževanje normalne homeostaze kakor tudi za številna resna patološka stanja, naprimer rak in avtoimunske bolezni. Izsledki naših raziskav pomembno prispevajo k že obstoječemu znanju na tem področju. Z izbiro in uporabo do sedaj še nepreučenih farmakoloških učinkovin (niflumska kislina, resveratrol) za pripravo stabilnih in funkcijsko učinkovitih tolerogenih dendritičnih celic (DC) in vitro smo odkrili povsem nove lastnosti omenjenih substanc ter raziskali tudi mehanizme njihovega tolerogenega delovanja. Podobno smo opredelili do sedaj še neznano vlogo lektinskega receptorja DC-SIGN pri dozorevanju DC in raziskali s tem povezane mehanizme. Povsem nov mehanizem nastanka DC s tolerogenimi lastnostmi smo odkrili tudi v primeru uporabe visokih odmerkov IFN-?. Glede na dobljene rezultate menimo, da bomo s tem vzpodbudili razvoj novih imunomodulatornih terapij, tako s tolerogenimi DC kot z antigensko specifičnimi inducibilnimi regulatornimi limfociti T (Tr1), pripravljenimi in namnoženimi ex vivo. Njihova uporaba bi bila še posebej dobrodošla za zdravljenje in blaženje določenih avtoimunskih bolezni ter za izboljšanje uspešnosti presaditev organov in tkiv. Slednje je še zlasti pomembno zaradi dejstva, da so ti posegi dragi, predvsem pa je v svetu veliko pomanjkanje alogenskih presadkov, zato je prav vsak od razpoložljivih izjemno dragocen. Vzpostavili smo tudi plodne stike z drugimi domačimi in tujimi raziskovalnimi skupinami in z njimi v okviru projekta dodatno raziskali in objavili mehanizme delovanja antimalarikov in imidazokinolinov ter standarde za imunološki monitoring bolnikov, ki bodo sodelovali v prihodnjih kliničnih študijah z uporabo celičnih pripravkov za imunomodulacijo njihovih imunskih odzivov pri različnih boleznih.
Pomen za razvoj Slovenije
Razvoj postopkov in tehnologij za pripravo tolerogenih oziroma supresorskih, pa tudi aktivacijskih imunskih celic ex vivo, je zelo perspektiven in ponuja možnost razvoja biotehnoloških podjetij in specializiranih oddelkov znotraj javnih zavodov, takoimenovanih "celičnih tovarn", ki morajo svoje izdelke, to so celična zdravila proizvajati v pogojih dobre proizvodne prakse (GMP), kot to zahteva zakonodaja s področja varnosti in uporabe človeških tkiv in celic. Tovrstni avtologni in morda celo alogenski zdravilni pripravki bi bili namenjeni terapiji določenih bolezni pri posameznih bolnikih. Takšen pristop sledi najnovejšim trendom povezanim s personalizirano medicino. Raziskovalno delo, ki smo ga opravili sodi med tematske prioritete nacionalnega raziskovalnega in razvojnega programa, še posebej v delu, ki je namenjen izboljševanju kvalitete človeškega življenja (zdravja). Naše raziskave pa so zanimive tudi za raziskovalce, ki lahko na ta način pridobijo nova znanja in operativne sposobnosti ter s pomočjo publikacij in udeležbe na mednarodnih konferencah promovirali našo državo. To še posebej velja za mlade raziskovalce, ki bodo imeli priložnost za poglobljen študij tega interdisciplinarnega dela farmacevtske in celične bilogije ter imunologije kakor tudi za izdelavo svojih doktorskih del. Poleg tega pa je raziskovalna skupina z delovanjem na tem izjemno aktualnem področju postala prepoznavnejša in je povečala možnosti za ter tudi že udejanjila partnersko povezovanje s podobnimi skupinami znotraj Evropske skupnosti in širše. Prav na osnovi raziskovalnega dela, opravljenega v okviru predhodnega (L1-6295) in aktualnega projekta (L2-2402), je bila na osnovi osvojenih znanj, tehnologij in optimizacij postopkov izdelana in pred kratkim prijavljena klinična študija za imunsko zdravljenje raka prostate s celičnim cepivom na osnovi dendritičnih celic, ki bo stekla še v tem letu. Gre za prvo tovrstno študijo pri nas. S tem bo naša država postala ena izmed tistih najnaprednejših, ki si prizadevajo za svoje državljane prenesti v klinično prakso različne oblike naprednih zdravljenj.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno