Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Modeliranje in vodenje čistilnih naprav za izboljšanje kvalitete iztoka in energetsko učinkovito obratovanje

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.06.00  Tehnika  Sistemi in kibernetika   

Koda Veda Področje
2.02  Tehniške in tehnološke vede  Elektrotehnika, elektronika in informacijski inženiring 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (3)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  05807  dr. Nadja Hvala  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2009 - 2012 
2.  20241  dr. Gregor Kandare  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2009 - 2012 
3.  19031  dr. Darko Vrečko  Sistemi in kibernetika  Vodja  2009 - 2012 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000 
Pomen za razvoj znanosti
Raziskave v projektu so prispevale k razvoju znanosti na več področjih. Pomemben prispevek je bil storjen pri razvoju metodologij za ocenjevanje strategij obratovanja bioloških procesov za čiščenje odpadnih voda z upoštevanjem negotovosti in različnih možnih izidov. Prispevali smo k testiranju naprednih strategij vodenja, kot je prediktivna regulacija, na realnih čistilnih napravah. Prav tako smo prispevali k preizkušanju postopkov odkrivanja informacij iz podatkov, ki lahko služijo kot pomoč upravljavcem za podporo odločanju, na realnih čistilnih napravah. Raziskave so vplivale na razvoj študijskih modelov čistilne naprave, ki jih uporablja veliko različnih institucij po svetu, predvsem za izobraževanje in raziskave. Raziskave so prispevale tudi k novemu postopku modeliranja čistilnih naprav, katerega doprinos je zlasti sočasna obravnava linije vode in linije blata ter njunih medsebojnih vplivov na čistilnih napravah. Poleg tega so raziskave prispevale k boljšemu razumevanju delovanja posameznih procesov čiščenja odpadnih voda in posledično k njihovim tehnološkim izboljšavam.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je imel predvsem pomemben vpliv na obratovanje Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik (CČND). Rezultati projekta omogočajo CČND, da se z večjim zaupanjem lotijo nadgradnje, s katero želijo v naslednjih letih doseči tretjo stopnjo čiščenja, s čimer bodo lahko v prihodnje učinkovito odstranjevali poleg organskih komponent tudi dušikove komponente. Rezultati projekta CČND omogočajo boljše čiščenje odpadne vode in bolj ekonomično obratovanje. Rezultati projekta bodo imeli tudi vpliv na razširjenost uporabe matematičnih modelov na čistilnih napravah v Sloveniji, kar bo posledično vplivalo na izboljšanje delovanja naprav. Izboljšanje delovanja čistilnih naprav pa bo imelo vpliv na zmanjšanje takse, ki jo plačujejo podjetja, ki obremenjujejo odpadno vodo, zaradi česar se bo povečala njihova konkurenčnost. Z izboljšanjem učinkov čiščenja čistilne naprave se bo zmanjšalo onesnaženje rek v njeni okolici. Racionalna raba energije na napravi pa bo prispevala k zmanjšanju porabe energije v državi in s tem posredno k zmanjšanju onesnaženja okolja in vpliva na klimatske spremembe.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno