Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Razvoj trajnostnega postopka za termično izrabo odvečnih blat iz bioloških čistilnih naprav.

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.02.09  Tehnika  Kemijsko inženirstvo  Tehnika za varstvo okolja 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  03072  dr. Viktor Grilc  Kemijsko inženirstvo  Vodja  2009 - 2011  749 
2.  03586  mag. Muharem Husič  Kemijsko inženirstvo  Tehnični sodelavec  2010 - 2011  156 
3.  06111  dr. Milenko Roš  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2009  792 
4.  30847  dr. Mija Sežun  Kemijsko inženirstvo  Mladi raziskovalec  2009 - 2011  64 
5.  21240  dr. Gregor Zupančič  Energetika  Raziskovalec  2009 - 2011  165 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  20.811 
Pomen za razvoj znanosti
Projekt je bil aplikativno naravnan, zato so znanstveni dosežki temu primerni. Pomemben je prenos tujega temeljnega znanja na področjih: - kompleksnejše karakterizacije odpadkov: širši nabor parametrov, standardizirane metode vzorčenja, priprave vzorcev in analiz, statistične metode obdelave in prezentacije podatkov, - okoljske metrologije: validacije postopkov, akreditiranost postopkov, sistemi kakovosti materialov (vod, blat, trdnih goriv, kompostov in zemljin... ) - naprednih postopkov ravnanja z odpadnimi blati v RS, kjer so še do nedavna bile uporablejne najbolj trivialne tehnike (nenadzorovano odlaganje in uporaba na kmetijskih zemljiščih). Pomembnejše rezultate raziskav smo publicirali v znanstvenih revijah/monografijah in prezentirali na več mednarodnih znanstenih srečanjih. Z rezultati raziskave smo sodelovali v mednarodni primerjalni mreži kakovosti odpadnih vod in blat čistilnih naprav FATE-SEES Združenega raziskovalnega centra evropske komisije (JRC EC).
Pomen za razvoj Slovenije
Najpomembnejši je prispevek raziskave za razvoj komunalnega sektorja gospodarstva, stroke čiščenja odpadnih vod in ravnanja z odpadnimi blati. Na podlagi rezultatov raziskave se pri sodelujočih čistilnih napravah že upeljujejo sistemi za nadzor kakovosti blata, bistveno zahtevnejši postopki obdelave surovih blat (digestija, mehanska in termična dehidracija, granuliranje), uvajajo alternativni postopki ravnanja npr. predelave v sekundarna goriva, predelava v komposte, kondicionante in umetno pripravljene zemljine ipd. Z izsledki raziskave smo širšo strokovno javnost seznanjali preko objav v strokovnih časopisih. Sodelovali smo z referati in diskusijami na številnih domačih strokovnih srečanjih s področja odpadnih vod in odpadkov. Pomembna sestavina naše raziskave je vzgoja mladih kadrov, saj je pri raziskavi neposredno ali posredno sodelovalo večje število diplomantov in magistrantov (gl. Cobiss vodje projekta), ki pridobljeno znanje sedaj uspešno uporabljajo v praksi.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno