Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Zvočno gradivo gramofonskih plošč kot vir etnomuzikoloških in folklorističnih raziskav

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.04.00  Humanistika  Etnologija   

Koda Veda Področje
6.05  Humanistične vede  Druge humanistične vede 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (9)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  08191  dr. Marjetka Golež Kaučič  Etnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  501 
2.  04019  dr. Marija Klobčar  Etnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  427 
3.  26012  dr. Mojca Kovačič  Etnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  304 
4.  14493  dr. Drago Kunej  Etnologija  Vodja  2009 - 2012  393 
5.  22274  dr. Rebeka Kunej  Etnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  211 
6.  25649  dr. Marjeta Pisk  Etnologija  Mladi raziskovalec  2009 - 2012  162 
7.  19466  dr. Urša Šivic  Etnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  412 
8.  29784  Peter Vendramin    Tehnični sodelavec  2009 - 2012  22 
9.  32209  dr. Jerneja Vrabič  Etnologija  Mladi raziskovalec  2010 - 2012  16 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  63.210 
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati raziskav omogočajo nadaljnjo uporabo dokumentiranega in zbranega gradiva ter podrobnejšo raziskavo zakonitosti slovenske ljudske glasbe. Stroki bodo tako omogočeni novi uvidi in pristopi k raziskovanju slovenske duhovne kulture. Posredno raziskave pripomorejo k večji in boljši uporabi interdisciplinarnih povezav in modernih tehnologij, na katerih že sedaj slonijo folkloristične in etnomuzikološke raziskave (predvsem) mlajših in mladih raziskovalcev. Projekt namreč uvaja inovativno interdisciplinarno znanstvenoraziskovalno metodologijo, ki temelji na medsebojni soodvisnosti zgodovinsko-etnomuzikološko-folklorističnih raziskav ter raziskav s področij akustično-tehničnih in sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Izhodiščna predpostavka projekta je, da so podrobne, obširne in sistematične raziskave posnetega gradiva na zgodovinskih zvočnih nosilcih mogoče le ob dobrem poznavanju spremnih podatkov o posnetkih, ki odločilno pripomorejo tudi k ustreznemu predvajanju mehanskih nosilcev s sodobnimi napravami. S tem je opredeljen tudi sam slušni vtis posnetega gradiva. Spremni podatki o posnetkih tako neposredno vplivajo tako na slišano kakor tudi na interpretacijo zvočnega zapisa. Prav tako pa na zaznavanje vsebine posnetka, njeno interpretacijo in predstavo o izvajalcih vpliva naše védenje o posnetku, izvajalcih in posneti vsebini ter poznavanje zgodovinsko-tehničnih razmer v času snemanja in presnemavanja; naš sluh namreč ni neodvisno in nepristransko čutilo, ampak je povezan z drugimi zaznavanji in védenjem. Zato je projekt že sam po sebi specifičen, saj raziskuje zakonitosti slovenske ljudske glasbe in slovenske duhovne kulture nasploh (ta ima svojo specifiko, ločeno od drugih evropskih, a je hkrati z njo tudi povezana) skozi novo perspektivo, in inovativen v pristopu in povezovanju raziskovalnih področij.
Pomen za razvoj Slovenije
Z dostopnostjo in objavo dokumentiranega in zbranega gradiva projekt posreduje védenje o kulturni dediščini domači in mednarodni skupnosti, prispeva k njenemu ohranjanju in trajnostni rabi, obenem pa pomaga k razpoznavnosti Slovenije v mednarodnem prostoru in k promociji kulture Slovencev. Prav ljudska duhovna kultura je namreč najbolj specifičen izraz 'značaja' nekega naroda, zato je projekt relevanten tudi ob aktualnih vprašanjih slovenske identitete v evropskem prostoru. Projekt je pomemben za poznavanje in varovanje slovenske in tudi mednarodne kulturne dediščine ter za slovensko družbo v celoti (s tem je mišljena tudi slovenska diaspora v tujini, še posebno v ZDA), za poznavanje različnih načinov posredovanja slovenske ljudske duhovne kulture ljudem, ki na podlagi tega lahko gradijo svojo identitetno podobo. Slovensko zvočno gradivo na gramofonskih ploščah z 78 o/min je bilo zaradi zastarelosti formata nosilca in zgodovinske tehnologije predvajanja nedostopno raziskovalcem in javnosti ter skoraj pozabljeno, čeprav ima izjemno kulturno in dokumentarno vrednost, ki presega nacionalne meje. Na podlagi zbranega, obdelanega, restavriranega in digitaliziranega zvočnega gradiva so možne raziskave univerzalnih prvin in specifičnosti, ki jih je slovenski narod ustvaril tako v lastnem kulturno-zgodovinskem in jezikovnem prostoru kot v stiku z drugimi kulturami in narodi, kjer je gradil svojo duhovno identiteto z najbolj izvirnimi, spontanimi in nešolanimi oblikami ustvarjalnostmi. Pridobitev in arhivsko dokumentiranje omenjene zbirke predstavljata temeljno podlago folklorističnim, etnomuzikološkim in drugim raziskavam, hkrati pa je zbirka unikatni zapis slovenske kulturne dediščine. Digitalizacija gradiva ter zvočne, pisne in medmrežne objave omogočajo preprost dostop do vsebin, integracijo v širši, evropski znanstveno-raziskovalni in kulturni kontekst (povezovanje s sorodnimi ustanovami in sistemi) ter predstavitev slovenske kulturne dediščine in e-izobraževanje.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno