Loading...
Projekti / Programi vir: ARRS

Pravni terminološki slovar (nadaljevanje)

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.05.02  Humanistika  Jezikoslovje  Teoretično in uporabno jezikoslovje 

Koda Veda Področje
6.02  Humanistične vede  Jeziki in književnost 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  09456  Ljudmila Bokal  Jezikoslovje  Raziskovalec  2009 - 2012  423 
2.  05494  dr. Primož Jakopin  Jezikoslovje  Raziskovalec  2009 - 2012  216 
3.  17535  Karmen Nemec    Tehnični sodelavec  2009 - 2012 
4.  04617  dr. Marko Snoj  Jezikoslovje  Vodja projekta  2009 - 2012  469 
5.  25651  dr. Mojca Žagar Karer  Jezikoslovje  Mladi raziskovalec  2009 - 2010  187 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana   5105498000  58.423 
Pomen za razvoj znanosti
Raziskovalni projekt je nadaljevanje projekta Slovenska pravna terminologija in izdelava razlagalnega in normativnega slovarja pravnega izrazja, v katerem so bili postavljeni temelji za raziskovanje in ureditev slovenske pravne terminologije. Ta bo zbrana v Pravnem terminološkem slovarju kot neposrednem rezultatu raziskovalnih projektov, ki bo prvi enojezični razlagalni slovar, aktualen glede na družbeno-politične okoliščine. Kljub temu, da je bilo raziskovanje slovenske pravne terminologije od 2. polovice 19. stoletja, ko se je slovenska pravna terminologija začela sistematično oblikovati, pa do danes ves čas močno prisotno, pa razen Pravnega terminološkega slovarja iz 1999, ki je le gradivo do leta 1991 in zato za aktualne terminološke potrebe zastarel, ni terminološkega slovarja, v katerem bi bila zbrana in urejena slovenska pravna terminologija. Cilj raziskovalnega projekta je zato bilo oblikovanje relativno stabilnega pravnega terminološkega sistema. Urejena in ustaljena terminologija je namreč temelj vsake razvite znanosti, saj omogoča učinkovito strokovno sporazumevanje; za pravo, na katerem stoji celotni družbeni sistem, pa je to še posebej pomembno. Pravni terminološki slovar bo edini slovenski sodobni pravni terminološki slovar. Zasnovan je kot jezikovna poustvaritev slovenskega pravnega reda in bo uredil terminologijo na pomenski in izrazni ravni. Projekt je bil zastavljen in izveden interdisciplinarno, kar bo prispevalo k visoki stopnji verodostojnosti slovarja. V projektu so sodelovali pravni strokovnjaki, zlasti predavatelji na slovenskih pravnih fakultetah, kar zagotavlja, da se bo v slovarju predstavljeni terminološki sistem uveljavljal tudi v praksi.
Pomen za razvoj Slovenije
Pravna terminologija ima kar najširšega naslovnika – slovenskega državljana, saj je pravo kot urejevalno-predpisovalni sistem zavezujoče za vse pripadnike posamezne družbe. Nerazumevanje pravne terminologije, ki izhaja iz več dejavnikov – zlasti pomembna sta dejstvo, da pravna terminologija v veliki meri nastaja s terminologiziranjem splošnega izrazja, in dejstvo, da ni sodobnega slovenskega pravnega terminološkega slovarja –, lahko ogrozi pravno varnost posameznika, ki se terminologiziranega pomena ne zaveda (prepoznava zgolj splošni pomen) in ga ne more preveriti v zanesljivem terminološkem slovarju. Od tod je izhajala glavna ideja raziskovanja, realizirana v projektu, in sicer poskusiti urediti slovensko pravno terminologijo in vzpostaviti relativno stabilen terminološki sistem, ki bo prispeval k učinkovitejšemu sporazumevanju v pravu in posledično k stabilnejšim pravnim razmerjem v družbi. Pravni terminološki slovar kot rezultat raziskovalnega projekta, definira pravne pomene in ureja pravnopomenska razmerja ter skrbi za jezikovnosistemsko ustreznost terminološkega izrazja, zato bo aktualen za vse pripadnike družbe, ki bi se želeli ali morali poučiti o slovenski pravni terminologiji, zlasti pa bo v pomoč pravnikom in študentom prava.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno