Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Molekulske simulacije karcinogeneze

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.04.02  Naravoslovje  Kemija  Strukturna kemija 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  25434  dr. Urban Bren  Naravoslovje  Vodja  2009 - 2011  326 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  20.972 
Pomen za razvoj znanosti
Podoktorski projekt Z1-2000 Molekulske simulacije karcinogeneze se ukvarja z varnostjo živil (v kontekstu kemijskih karcinogenov pogosto prisotnih v surovi ali termično obdelani hrani), ki je bila vključena v prvi prioritetni sklop Usmeritev Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo za razpis raziskovalnih projektov v letu 2008. Naš cilj je s prevzemom že uveljavljenih simulacijskih metod iz računalniške encimologije ter njihovo uporabo za reševanje perečih problemov povezanih s toksikologijo in karcinogenezo razvijati novo polje raziskav imenovano računalniška karcinogeneza. Le to je navkljub svoji relevantnosti v Sloveniji žal neobstoječe, v Svetu pa precej prazno. Hkrati nameravamo pojasniti fizikalni mehanizem mikrovalovne katalize, ki navkljub številnim špekulacijam v znanstveni literaturi še ni dovolj dobro razumljen. Rezultati našega dela so bili objavljeni v šestih izvirnih znanstvenih člankih v kvalitetnih mednarodnih revijah ter predstavljeni na desetih mednarodnih znanstvenih konferencah in v štirih vabljenih predavanjih na tujih univerzah. Za konec bi radi poudarili, da je bil odgovorni nosilec projekta v svetovni konkurenci izbran kot eden od trinajstih najboljših mladih znanstvenikov, ki delujejo na področju raziskav planetarnih nujnosti, ter je leta 2011 prejel prestižno Best Fellow Prize of the World Federation of Scientists - združenja več kot 10000 znanstvenikov iz 110 držav. Marca 2010 pa je prejel Zlati znak Jožefa Stefana za doktorsko delo, ki je s svojimi dosežki vzbudilo izjemen odmev v mednarodni strokovni javnosti.
Pomen za razvoj Slovenije
Podoktorski projekt Z1-2000 Molekulske simulacije karcinogeneze ima direkten vpliv na področji varovanja zdravja in razvoja javnega zdravstva. Čeprav rak skupaj s koronarnimi boleznimi vzame največ človeških življenj, je njegovo zdravljenje povsem odvisno od pogosto neučinkovite in visoko toksične kemo- oziroma radioterapije, medtem ko preprečevanje raka ostaja neupravičeno spregledano. Vseeno je treba priznati, da v zadnjem času s poudarjanjem pomena zdravega načina življenja in razvojem cepiva proti človeškemu papilloma virusu prihaja do odmika od zgoraj opisanega splošnega trenda. V omenjenem raziskovalnem projektu nameravamo s pojasnitvijo fizikalno-kemijskih aspektov karcinogeneze področje preprečevanja raka še dodatno razviti. Hkrati želimo pojasniti fizikalni mehanizem mikrovalovne katalize, ki navkljub številnim špekulacijam v znanstveni literaturi še ni dovolj dobro razumljen. Ta prispevek ponuja nove perspektive na interakcijo živih organizmov z mikrovalovnim sevanjem v kontekstu vseprisotnih mobilne telefonije, radarjev, satelitov in mikrovalovnih pečic, ker spremenjena biokemijska reaktivnost lahko vodi do nastanka raka. Posledično bi morali ponovno pretehtati veljavne varnostne standarde za mikrovalovno opremo, saj so le ti osnovani zgolj na ravnotežnem segrevanju tkiv. Dostop do tujih znanj je zagotovljen skozi sodelovanje s profesorji Frederick-om Peter-om Guengerich-em (direktorjem Center in Molecular Toxicology, Vanderbilt University School of Medicine in nagrajencem American Association for Cancer Research za izjemen dosežek v raziskavah kemije raka), Jan-om Florian-om (Department of Chemistry, Loyola University Chicago), Oliver-jem Kappe-jem (predstojnikom Christian Doppler Laboratory for Microwave Chemistry, Karl-Franzens-University Graz), Stanislav-om Miertus-em (United Nations Industrial Development Organization) ter Chris-om Oostenbrink-om (predstojnikom Institute for Molecular Modeling and Simulation, University of Natural Resources and Life Sciences Vienna). Slovenijo in slovensko znanost smo promovirali v funkcijah gostujočega profesorja na Department of Chemistry, Loyola University Chicago ter strokovnega izvedenca Združenih narodov za področji kombinatorne kemije in racionalnega načrtovanja zdravilnih učinkovin. Zainteresirano javnost smo sproti obveščali z objavo poljudnoznanstvenih prispevkov v prilogi Znanost časopisa Delo in v mesečniku Novice IJS ter v obliki intervjujev za časnika Delo in Dnevnik ter za radio Val 202. Odgovorni nosilec projekta je nenazadnje kot član Upravnega odbora vključen v oblikovanje znanstvene politike Kemijskega inštituta ter kot strokovni evalvator Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu vpet v zagotavljanje kakovosti študijskih programov in visokošolskih zavodov.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno