Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Slovenski Judje v Prekmurju in na štajerskem: preživetje, spomin in revitalizacija

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.03.02  Humanistika  Antropologija  Socialna in kulturna antropologija 

Koda Veda Področje
6.03  Humanistične vede  Filozofija, religija in etika 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  20195  dr. Damir Josipovič  Geografija  Raziskovalec  2009 - 2012  325 
2.  01008  dr. Oto Luthar  Zgodovinopisje  Raziskovalec  2009 - 2012  895 
3.  33655  Tina Perc Benko  Interdisciplinarne raziskave  Raziskovalec  2011 - 2012 
4.  07655  dr. Irena Šumi  Kriminologija in socialno delo  Vodja  2009 - 2012  390 
Organizacije (3)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0507  Inštitut za narodnostna vprašanja  Ljubljana  5051517000  4.462 
2.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.722 
3.  2782  ALMA MATER EUROPAEA - Evropski center, Maribor  Maribor  2304821000  6.660 
Pomen za razvoj znanosti
Kljub nesistematični podpori slovenskih nacionalnih financerjev znanstvenoraziskovalnega dela so slovenske judovske študije in študije holokavsta med najbolj propulzivnimi v družboslovju in humanistiki, zlasti historiografiji. K temu sta deloma pripomogla dva dejavnika: najprej preučevanje zgodovine in posledic povojnega režima v celoti; zatem dejstvo, da je država Slovenija z vstopom v EU sprejela pomembne mednarodne obveze, med drugim tudi obvezo sistematičnega raziskovanja in poučevanja o holokavstu. Instigacije iz znanstvenega polja samega pa gre pipisati dejstvu, da sta kritičen del nacionalne javnosti, predvsem pa znanstvenikov razpoznala, da proces defašistizacije v Sloveniji ni bil nikoli resen projekt, tudi ob državni osamosvojitvi ne, ker so interferirale najrazličnejše konservativne ideologije. V zadnjih 15 letih se je konsolidirala skupina odličnih zanstvenikov in raziskovalcev, ki delujejo v slovenskih judovskih študijah in študijah holokavsta, ki prvič v zgodovini slovenskega reflektivnega družboslovja in historiografije sistematično izhaja iz skupne perspektive, po kateri so slovenski Judje (in slovenski Romi kot druga poglavitna žrtev medvojnega nacističnega genocida) konstitutiven del slovenske nacije in njene zgodovine. Projekt je s svojim programom dela na območjih, kjer je bila judovska populacija pred 2. svetovno vojno najštevilnejša in hkrati socialnoekonomsko najbolj vplivna, dopolnil bistven del te historiografije in historične sociologije na način, ki slovenskim judovskim študijam začrtuje bistvene konture bodočega raziskovanja. Tako je bil koncipiran tudi zgoraj opisani zbornik Slovenski Judje: zgodovina in holokavst (2012), ki je hkrati najbolj izčpen definitivni vir za zgodovino slovenskih Judov in programski vir za nadaljnje znanstveno raziskovanje.
Pomen za razvoj Slovenije
Projektni sodelavci so s svojim delom odločilno pripomogli tako k stalnemu članstvu Republike Slovenije v IHRA, kot tudi odločilno sodelovali pri pripravi prvih učnih gradiv o holokavstu na slovenskih ozemljih,ki je namenjen otrokom in mladini v osnovni in srednji šoli. Oboje spada med temeljne obveze Slovenije kot članice Evropske unije. Projekt je s svojim delom in objavo rezultatov tudi konsolidiral slovenske judovske študije in študije holokavsta, s čimer je slovensko znanost uveljavil tudi v teh dveh mednarodnih zanstvenih področjih. Projekt je s tem tudi pripomogel k preseganju družbeno škodljivih ideologij avtohtonizma in etnične ekskluzivnosti, ki jih je še posebej kriza od leta 2008 decidirano izpostavila kot razvojno močno zaviralne na povsem neposreden način, v polju državnih politik in državnega gospodarstva.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno