Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Emisija CO2 in možnosti trajnostno sonaravne rabe neobnovljivih podzemnih virov

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.12.05  Humanistika  Geografija  Aplikativna geografija 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  18465  dr. Natalija Špeh  Geografija  Vodja  2008 - 2010  201 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1007  Eurofins ERICo Slovenija Inštitut za ekološke raziskave d.o.o.  Velenje  5583055000  2.451 
Pomen za razvoj znanosti
Predlagani projekt, ki vključuje različne metodološke pristope, predstavlja uspešen primer celostnega obravnavanja okoljskih problemov in trajnostno (sonaravno) usmerjenega ravnanja s pokrajinskimi viri. Čeprav temelji na geografskem (regionalnem) pristopu, je pomemben za razvoj vseh ved, ki v svojih vsebinah obravnavajo okoljevarovalne teme, tj. vsake od ved, ki se ukvarja z ugotavljanjem stanja in razmer v okolju ter njegovih posameznih sestavinah (virih), prav tako pa tudi pokaže na potrebnost interdisciplinarnega sodelovanja.
Pomen za razvoj Slovenije
Slovenija je kot članica EU podpisnica energetsko-podnebnega paketa, kar pomeni, da aktivno sodeluje pri vseh aktivnostih, povezanih z obveznostmi, ki jih nov (postkyotski) dokument prinaša. Predlagani projekt predstavlja vzoren primer povezovanja in sodelovanja raziskovalno–znanstvene sfere z gospodarsko (energetsko) dejavnostjo na lokalni in regionalni ravni (sofinancer). V vsebinskem in programskem delu projekta so predvideni različni metodološki pristopi, z njihovimi rezultati pa bi doprinesli k reševanju zelo pereče (globalne) okoljske problematike povišanih vsebnosti ogljikovega dioksida v atmosferi ter predstavili različne možnosti izkoriščanja naravnih (neobnovljivih) virov. Izsledki raziskovalnega projekta bodo skladno z mednarodno in domačo zakonodajo o preventivnem varovanju okolja pripomogli oz. ponudili družbenim in ekonomskim dejavnostim/akterjem možnosti in smernice k trajnejšim oblikam ravnanja in upravljanja s pokrajinskimi (naravnimi in družbenimi) viri.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno