Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Pristopi za zagotovitev varnosti in zaupanja v novi generaciji P2P omrežij

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.08.00  Tehnika  Telekomunikacije   

Koda Veda Področje
T180  Tehnološke vede  Telekomunikacijsko inženirstvo 

Koda Veda Področje
2.11  Tehniške in tehnološke vede  Druge tehniške in tehnološke vede 
Ključne besede
varnost, zaupanje, nova generacija P2P omrežij, internet prihodnosti, zaupnost
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  26051  dr. Tanja Arh  Interdisciplinarne raziskave  Raziskovalec  2010 - 2013  127 
2.  01339  dr. Borka Džonova Jerman B.  Telekomunikacije  Vodja  2010 - 2013  707 
3.  15815  dr. Dušan Gabrijelčič  Telekomunikacije  Raziskovalec  2010 - 2013  90 
4.  13599  dr. Tomaž Klobučar  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2010 - 2013  243 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  92.005 
Povzetek
Omrežja P2P se uspešno uveljavljajo in uporabljajo že skoraj desetletje. Do sedaj je bila njihova uporaba več ali manj na obrobju, danes pa je njihov cilj splošen trg digitalnih omrežnih medijev. Nove generacije omrežij P2P obljubljajo nizko cenovno platformo za posredovanje vsebin in napredne interaktivne prednosti. Lahko omogočijo številne premike na trgu, kot je prehod s klasične, linearne televizije na nelinearno na zahtevo, kadarkoli in kjerkoli, s strani kogarkoli. Namenjene so zbuditi potenciale končnih uporabnikov kot ponudnikov vsebine ter omogočiti premik s splošno priljubljenih vsebin k obrobni (long-tail) vsebini. Za te obetavne tehnologije se ne zanimajo več samo raziskovalci in končni uporabniki, temveč tudi poklicni ponudniki vsebin, oglaševalci, ponudniki linearnih televizijskih vsebin, umetniki, različni ponudniki storitev ter tudi združenja za uveljavljanje pravic izvajalcev. Ena izmed najbolj obetavnih tehnologij na področju temelji na protokolu BitTorrent. Za prehod na novo generacijo tehnologij se protokolu dodajajo številne nove izboljšave. Nove generacije omrežnih P2P pristopov, ki temeljijo na protokolu BitTorrent, nimajo potrebnih varnostnih rešitev, da bi lahko vstopile na splošen trg digitalnih omrežnih medijev. Zato je osnovni cilj predlaganega projekta varnost novih generacij protokolov P2P. Projekt bo načrtal in razvil potrebne varnostne storitve za varno delovanje takega sistema. Pri tem so najbolj kritična vprašanja za zagotavljanje varnosti v novi generaciji omrežij skladnost storitev poklicnih ponudnikov vsebin s trenutno veljavnimi priporočili mednarodnih standardizacijskih organizacij, k uporabniku usmerjeno upravljanje identitet, ki ohranja zasebnost, osnovne varnostne storitve platforme za posredovanje vsebine ter njenih razširitev in mehanizmi za vzpostavljanja zaupanja za varno vključevanje uporabnikov v večinoma anonimno okolje. Razvite varnostne rešitve bodo preverjene v realnem, k storitvam usmerjenem okolju, s pravimi uporabniki.
Pomen za razvoj znanosti
Varnost in zasebnost sta ključni zahtevi sodobnih informacijskih in komunikacijskih sistemov, tudi nove generacije omrežij P2P. Zagotavljanje varnosti in zasebnosti je v takšnih omrežjih še težje zaradi porazdeljene in decentralizirane narave sistemov. Glavni cilj pričujočega projekta je bil zagotoviti varnostne storitve in rešitve za naslednjo generacijo omrežij P2P. Projekt je zapolnil več vrzeli na tem znanstvenem področju in prispeval k večji varnosti v takšnih omrežjih. Razviti izboljšani protokol zaprtega roja (Enhanced Closed Swarm Protocol) podaja rešitev za enega najpomembnejših problemov komercialnih ponudnikov vsebine, to je, kako zaščititi vsebino v omrežjih P2P pred nepooblaščeno uporabo. Razširitve protokola dajejo dodatno prožnost mehanizmom za nadzor dostopa in omogočajo specifikacijo in udejanjenje finejših varnostnih politik. Z njimi lahko zagotovimo učinkovito in prilagodljivo razdeljevanje vsebine v raznovrstnih primerih uporabe v omrežju, ki deluje z internetnim protokolom P2P. Nadalje smo določili sistemske lastnosti zaupanja in pripravili nov okvir za načrtovanje sistemov za upravljanje zaupanja. Prvi smo uporabili osnovne znanstvene principe družbenih ved in splošne teorije sistemov za gradnjo in evalvacijo v uporabnika usmerjenih tehničnih rešitev. Razviti večdimenzionalni okvir bodo lahko raziskovalci in razvijalci uporabili kot orodje pri načrtovanju sistemov za upravljanje zaupanja in ugleda ter pri preverjanju popolnosti in konsistentnosti razvitih sistemov zaupanja in ugleda v omrežju. Nov konceptualni model varnostnega konteksta določa za varnost pomembne elemente konteksta na različnih ravneh abstrakcije. Model je uporaben za številne oblike družabnih internetnih sistemov, ne le za omrežja P2P. Natančno in obširno opiše varnostni kontekst in omogoča pripravo varnostnih politik in kontekstno odvisnih varnostnih sistemov, s pomočjo katerih lahko prilagajamo varnostne storitve in mehanizme spremembam konteksta. Pričakujemo, da bo predlagana rešitev olajšala specifikacijo, upravljanje in ponovno uporabo varnostnih politik za najrazličnejše vrste družabnih internetnih sistemov.
Pomen za razvoj Slovenije
Internet vsebin in znanja je eden od glavnih smernic razvoja bodočega interneta. Pričakuje se, da se količina digitalnih vsebin v bližnji prihodnosti ne bo povečala zgolj v številkah, ampak tudi po velikosti, predvsem zaradi povečanja resolucije, enostavnosti ustvarjanja ter prirejanja in rasti števila uporabnikov in naprav, ki služijo njihovim potrebam. Naslednja generacija omrežij P2P obljublja, da bo postala najpomembnejša tehnologija za posredovanje digitalnih vsebin. Tako proste kot komercialne vsebine bodo dostopne prek tega okolja, ki temelji tudi na uporabnikovih osebnih podatkih za podporo osebno prilagojenim storitvam. Zato je zagotovitev varnosti in zasebnosti izjemnega pomena. Rezultati projekta povečujejo raven varnosti infrastrukture za posredovanje vsebin, ki temelji na naslednji generaciji omrežij, zasnovanih na protokolih P2P. Od rezultatov imajo lahko koristi različni slovenski akterji v vrednostni verigi medijske distribucije: • Lastniki in ponudniki vsebin lahko razširijo svoje trge in imajo več dobička. • Za ponudnike linearnih televizijskih vsebin lahko varno omrežje P2P predstavlja še eno možnost za distribucijo lastnih programov in vsebin. • Ponudniki omrežja lahko zmanjšajo celotno obremenitev v omrežju. • Strokovnjaki za varnost in razvijalci sistemov bodo imeli koristi od razvitih posplošenih mehanizmov za zagotavljanje zaupanja in ugleda in ostalih varnostnih mehanizmov. • Končni uporabniki lahko varneje sodelujejo pri izmenjavi vsebin. Rezultati projekta so bili vpeljani tudi v slovenski visokošolski prostor skozi programe podiplomskega in dodiplomskega izobraževanja na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana, kjer poučujejo člani projektne skupine. V okviru projekta so bile opravljene raziskave za dve doktorski disertaciji, katerih zagovor pričakujemo v prvi polovici leta 2014, in zaključeni magistrsko in diplomsko nalogo. Rezultati so pripomogli k uspešnejšemu nastopu članov projektne skupine na razpisih EU na področju informacijske varnosti, s čimer Slovenija še naprej ohranja stik z evropskimi in svetovnimi varnostnimi raziskavami, ki so ključne za delovanje informacijske družbe. Ne nazadnje je treba omeniti še pred kratkim objavljeno strategijo EU v okviru Evropske digitalne agende, kjer je platforma NIS (Network and Information Security) v direktivi o omrežni in storitveni varnosti definirana kot najbolj pomembno področje razvoja enotnega digitalnega trga v EU v naslednjih štirih letih.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2010, 2011, 2012, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2010, 2011, 2012, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno