Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Genetski faktorji, ki uravnavanja deficienco regulatornih celic pri boleznih s povečanim Th1 usmerjenim CD4 T celičnim odzivom

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.01.00  Medicina  Mikrobiologija in imunologija   

Koda Veda Področje
B790  Biomedicinske vede  Klinična genetika 

Koda Veda Področje
3.02  Medicinske in zdravstvene vede  Klinična medicina 
Ključne besede
invariantne NKT celice, diabetes tipa 1, sarkoidoza, ekspresija genov, real-time PCR, pretočni citometer
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (10)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  12179  dr. Tanja Čufer  Onkologija  Raziskovalec  2010 - 2013  774 
2.  24568  Jasmina Gabrijelčič  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010 - 2013  66 
3.  22807  dr. Peter Korošec  Mikrobiologija in imunologija  Vodja  2010 - 2013  717 
4.  10921  dr. Mitja Košnik  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010 - 2013  1.566 
5.  24280  dr. Karmen Meško Meglič  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010  24 
6.  30985  Katja Mohorčič  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010 - 2013  130 
7.  22808  Katarina Osolnik  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010 - 2013  280 
8.  25470  dr. Andreja Premoša  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010  23 
9.  29300  dr. Matija Rijavec  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010 - 2013  286 
10.  06779  dr. Stanislav Šuškovič  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2010 - 2013  413 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1613  Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik  Golnik  1190997  7.169 
Povzetek
Regulatorne celice, kot so invariantne NKT celice, vplivajo na T limfocitni odziv in imajo pomembno vlogo pri boleznih, kot so diabetes tipa 1 in sarkoidoza. Doslej ni poznano, kateri genetski faktorji vplivajo na dinamiko teh regulatornih celic, ki v deficitnem stanju povzročajo povečano Th1 usmerjeno CD4 T celično aktivnost. Zato bomo prospektivno med potekom bolezni preučili ekspresijo genov, pri katerih je iz živalskih modelov znano, da vplivajo na diferenciacijo invariantnih NKT celic. Geni, ki jih bomo izbrali, so sap, fyn, slam, ly108 in vdr. Kot model si bomo izbrali sarkoidozo, ki je sistemska bolezen. Ekspresijo bomo ugotavljali ob postavitvi diagnoze ob akutnem začetku bolezni, nato pa bomo bolnike sledili in ekspresijo ugotavljali vsake tri mesece v obdobju enega leta. Vzporedno bomo vsake tri mesece ugotavljali ekspresijo tudi pri primerljivih zdravih kontrolah. Ekspresijo bomo ugotavljali z RT-PCR v realnem času na standardiziranih PAXgene vzorcih krvi, merili pa bomo tudi koncentracijo regulatornih celic v krvi s pretočnim citometrom z V?24 in Vß11 monoklonskimi protitelesi. Nivo celic bomo kvantificirali z mikropartikli. Rezultate bomo primerjali s potekom bolezni in dinamiko pri zdravih kontrolah. Pričakujemo, da bodo rezultati omogočali biomarkerski dostop do zgodnje diagnostike teh bolezni in nova spoznanja za možno tarčno terapijo. Ti rezultati bodo zelo pomembni za bodoče študije polimorfizmov genov, ki sodelujejo pri predispoziciji za avtoimunski diabetes in sarkoidozo.
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati tega projekta omogočajo nov biomarkerski dostop do zgodnje diagnostike in spremljanja sarkoidoze, verjetno pa tudi drugih bolezni s povečanim Th1 usmerjenim CD4 T-celičnim odzivom, in to predvsem preko regulatornih iNKT celic in ekspresije SAP, Fyn ter SLAM genov, pa tudi miR-21, miR-150 in miR-155 mikroRNA. Trenutno se za sarkoidozo uporablja le simptomatski tip terapije, ti rezultati pa jasno kažejo na nove možne terapevtske tarče, ki bi lahko regulirale tudi sam potek bolezni. Možen tarčni pristop bi bilo odpravljanje deficience iNKT celic, oziroma spodbujanje SAP/SLAM gensko ekspresijo in določenih mikroRNA. Zelo velik pomen za klinično ovrednotenje teh rezultatov je imelo to, da so se isti bolniki prospektivno spremljali več let, pa tudi validacija metodologije za kvantitativno spremljanja ekspresije in mikroRNA v parnih kliničnih vzorcih. Ti rezultati bodo pomembni tudi za študije polimorfizmov kandidatnih genov, ki sodelujejo pri predispoziciji za določene imunološke bolezni, tu gre predvsem za možne tarče v SAP/SLAM genih. Za razvoj znanosti bodo pomembna tudi nova spoznanja na nivoju regulatornih T-celic, predvsem v povezavi z imunoterapijo. Večina znanja o funkciji regulatornih celic namreč izhaja iz različnih živalskih modelov, ta projekt pa je pomembno razjasnil njihovo dodatno klinično, pa tudi možno terapevtsko in aplikativno vrednost na več različnih kliničnih modelih.
Pomen za razvoj Slovenije
Velik pomen našega projekta je, da je integriral raziskave ekspresijskih in mikroRNA imunoloških parametrov ter nove tehnologije v širšem okolju, saj so se v posamezne dele projekta vključili tudi partnerji iz Hrvaške in BiH. Ta integracija je zaradi dostopa do večjega števila bolnikov omogočala tudi boljšo raziskovalno konkurenčnost Slovenije v svetovnem merilu. Projekt je z več predstavitvami na strokovnih srečanjih omogočil tudi, da so najnovejši izsledki tega projekta čim hitreje dosegli slovenske zdravnike, kar pomaga k boljši strokovni informiranosti v slovenskem prostoru. Dobri raziskovalni rezultati tega projekta imajo zaradi več mednarodnih publikacij pomembno vlogo tudi v globalni promociji države. Zelo pomembno,za razvoj novih oblik terapije so nujno potrebne uspešne translacijske študije, kamor spada tudi ta projekt, kjer se znanje iz eksperimentalnih modelov prenese na klinične modele. Boljše razumevanje bolezenskega celičnega, ekspresijskega in mikroRNA ozadja ima veliko potencialno ekonomsko vrednost za Slovenijo, saj lahko omogoči razvoj novih tarčnih terapij, njihovo patentiranje in komercializacijo.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2010, 2011, 2012, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2010, 2011, 2012, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno