Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Zagotavljanje konkurenčnosti slovenskega hmeljarstva z izborom dišavnih sort hmelja

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.01  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava  Kmetijske rastline 

Koda Veda Področje
B006  Biomedicinske vede  Agronomija 

Koda Veda Področje
4.01  Kmetijske vede in veterina  Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo 
Ključne besede
hmelj, nova sorta, pivovarska vrednost, eterično olje, namakanje
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (9)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  18132  dr. Barbara Čeh  Biotehnika  Raziskovalec  2014 - 2016  712 
2.  18828  dr. Andreja Čerenak  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  2014 - 2016  418 
3.  21596  Marija Hribernik  Kemija  Tehnični sodelavec  2014 - 2016 
4.  35430  dr. Zala Kolenc  Kemija  Mladi raziskovalec  2014 - 2016  53 
5.  17916  dr. Iztok Jože Košir  Kemija  Raziskovalec  2014 - 2016  553 
6.  31811  dr. Boštjan Naglič  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2014 - 2016  123 
7.  23196  Monika Oset Luskar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2014 - 2016  179 
8.  11171  dr. Martin Pavlovič  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2014 - 2016  423 
9.  20162  dr. Sebastjan Radišek  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2014 - 2016  621 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0416  Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije  Žalec  5051762000  4.259 
Povzetek
Med cilji kmetijske politike v Sloveniji in EU je med drugim tudi pridelava konkurenčne hrane, zagotavljanje prehranske vrednosti in čim višje stopnje samooskrbe. Hmelj se že stoletja uporablja kot sredstvo pri varjenju piva, ki mu daje poleg grenčice tipično aromo. S povečevanjem interesa in potreb po drugačnih tipih piva in posledično tudi drugačnimi aromami hmelja predvsem na globalnem trgu bomo v predlaganem projektu proučili prve slovenske dišavne križance hmelja v preizkušanju. Ker se nad 95 % slovenskega hmelja izvozi je širjenje novih dišavnih sort na tuje trge bistvenega pomena za ohranjanje konkurenčnosti slovenskega hmeljarstva. Zaradi potrebe po zagotavljanju konkurenčnosti slovenskega kmetijstva in ohranitve slovenskega hmeljarstva kot izvozno najpomembnejše slovenske panoge kmetijstva bomo v okviru predlaganega projekta (1) dopolnili izbor novih dišavnih sort hmelja, kar bomo podkrepili z opravljenimi kemijskimi in senzoričnimi analizami opravljenimi v Sloveniji (IHPS, morebitne slovenske pivovarne) in v tujini; (2) kandidatnim dišavnim križancem za nove sorte bomo določili pivovarsko vrednost v tujem referenčnem laboratoriju z ustrezno mikropivovarno (najverjetneje na češkem inštitutu Research Institute of Brewing and Malting v Pragi); (3) na podlagi opravljenih analiz bomo pripravili in strokovno podprli pentagrame dišavnih sort in križancev v preizkušanju, ki se oz. se bodo pridelovali v Sloveniji; (4) vpisali bomo vsaj 1 novo dišavno sorto hmelja, zaradi trajanja uradnega preizkušanja sort hmelja, ki traja 3 leta, jih bo več zaključilo preizkušanje v letu po izteku projekta; (5) informacije o dišavnih sortah hmelja bomo oblikovali tekstovno, grafično in podprto s fotografijami v novem katalogu sort (z dodanimi izdelanimi pentagrami sort); (6) preučili bomo možnosti upravljanja namakanja z uporabo evapotranspiracijskih krmilnikov za dve najpogosteje uporabljeni tehnologiji namakanja hmelja in (7) rezultate raziskave (lastna spoznanja kot tudi mnenja tujih ekspertov iz pivovarn) bomo posredovali zainteresirani javnosti (hmeljarjem na rednih tehnoloških sestankih (6/leto), na letnem Seminarju o hmeljarstvu, v poljudni reviji Hmeljar, znanstvene članke v reviji Hmeljarski bilten), pripravili bomo vsaj 1 znanstveni članek z mednarodno citiranostjo.   S predlaganim projektom bomo pridobili ključne informacije in prenesli novo tržno nišo v slovensko hmeljarstvo ter na področju konkurenčnosti kmetijstva vpeljali upravljanje namakanja z uporabo evapotranspiracijskih krmilnikov. Zaradi kompleksnosti in interdisciplinarnosti projektnega predloga je v projektno skupino vključenih več različnih strokovnjakov za posamezna področja. S cilji projektne naloge prispevamo k ciljem razpisa – »'Zagotovimo.si hrano za jutri« v letu 2014.
Pomen za razvoj znanosti
Projektna skupina je bila aktivna na področju znanstvenih objav - v času trajanja projekta je bil objavljen 1 članek, 2. članek v ugledni znanstveni reviji je v recenziji, 3. članek je v pripravi. Izsledki projekta so bili objavljeni na 4 znanstvenih konferencah doma in v tujini. Raziskava je bila prva tovrstna pri nas in lahko trdimo, da smo z njo postavili temelje in dobra izhodišča za nadaljnje raziskave. Registrirane sorte so zelo zanimive iz genetskega vidika, saj so križanci tuje in avtohtone dednine, ter so dober vir za nadaljnje raziskave. Določena pivovarska vrednost dišavnih sort bo nadgrajena z dodatnimi analizami. Zaradi izredno interdisciplinarno usmerjene raziskave so bile podane številne iztočnice za nadaljnje znanstveno delo.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati projekta imajo zaradi zelo aplikativne uporabe dolgoročne učinke, saj omogočajo razširitev ponudbe hmelja na novem trgu. S širitvijo trga bo hmeljarstvo kot najpomembnejša kmetijska izvozna panoga v Sloveniji dosegala večjo konkurenčnost. Rezultati projekta so neposredno uporabni v slovenskem hmeljarstvu in nove sorte hmelja so že posajene na cca 30 ha slovenskih žičnic. Ves pridelek je prodan in skupaj z rezultati diseminacije našega projekta – izdajo kataloga sort hmelja – je hmelj pogodbeno prodan tudi v naslednjih letih. Projekt kot tak je podprl konkurenčnost slovenskega kmetijstva na globalnem trgu, kar je zelo pomembno, saj se kar 99 % hmelja izvozi.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2015, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2015, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno