Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Multifunkcionalni hibridni duromeri iz bio-obnovljivih virov: Sinteza, karakterizacija in uporaba v kompozitih

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.02.05  Tehnika  Kemijsko inženirstvo  Polimerno inženirstvo 

Koda Veda Področje
2.04  Tehniške in tehnološke vede  Kemijsko inženirstvo 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  29746  dr. Branko Alič  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2015 - 2018  98 
2.  14126  dr. Matjaž Krajnc  Kemijsko inženirstvo  Vodja  2015 - 2018  489 
3.  34349  dr. Aleš Ručigaj  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2015 - 2018  143 
4.  22601  dr. Urška Šebenik  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2015 - 2018  329 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0103  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo  Ljubljana  1626990  23.064 
Pomen za razvoj znanosti
Na področju termoplastičnih materialov je mehanizem samoceljenja preko izrabe reverzibilnih kemijskih reakcij že uveljavljen koncept, medtem ko je v primeru duromernih materialov objav in izsledkov manj. Težavo predstavlja visoka rigidnost materiala (visoka temperatura steklastega prehoda), kar posledično pomeni nizko mobilnost molekul oziroma koncev molekul, ki je ključna za učinkovito prepletanje in potek želene reakcije. Zaradi pomanjkanja literature na tem področju vsakršen doprinos k razvoju področja in razjasnitvi kemije takšnih sistemov predstavlja dodatno zanimanje in izvirnost. Samoceljenje materialov predstavlja raziskovalno vejo, ki se na področju modernih materialov šele dobro razvija in predstavlja enega od ključnih korakov pri podaljševanju življenjske dobe materialov in krepitvi trajnostnega razvoja. Poleg tega duromerne smole omogočajo raznolike možnosti sinteze ter številne kombinacije in možnosti zamreževanja. Mogoče je pripraviti številne funkcionalizirane ali več-funkcionalizirane duromere iz širokega nabora izhodiščnih spojin, pri vedno bolj prednjačijo vhodne spojine iz obnovljivih virov. Ne samo da bi življenjsko dobo materialov podaljševali na račun njihovega samoceljenja, kot vhodne spojine je mogoče uporabiti tudi spojine, ki so že pripravljene iz obnovljivih virov. Pridobljeni rezultati pomenijo nov in pomemben doprinos k razumevanju kemije ter mehanskih in reoloških lastnosti materialov, ki so potrebni za vpeljavo samoceljenja preko reverzibilnih povezav v duromernih materialih. Podaljševanje življenjske dobe materialov s pomočjo samoceljenja spada med hitro rastočo in aktualno znanstveno vejo in je v skladu s smernicami trajnostnega razvoja. Objave s tega področja bodo dodatno promovirale duromerne materiale s sposobnostjo samoceljenja in pripomogle k dodatnemu zanimanju s strani znanstvene sfere. Rezultati bodo pripomogli k razvoju učinkovitega in ponovljivega samoceljenja materiala. Pričakujemo tudi spodbujanje napredka s stališča napredka evaluacije samoceljenja, saj je trenutno še vedno občutiti pomanjkanje enostavnih in nedestruktivnih metod za hitro evaluacijo.
Pomen za razvoj Slovenije
Opravljene raziskave sodijo v evropske prioritetne sklope raziskovanja novih materialov, materialov iz obnovljivih virov in sledijo smernicam trajnostnega razvoja. S tem je izkazan potencial za doseganje produktov z višjo dodano vrednostjo. Zahtevnost vsebine omogoča raziskovalno delo diplomskim in magistrskim študentom, ki zaradi aktualnosti teme v raziskovanju najdejo izziv, potrebo po vztrajnosti, iznajdljivosti in povezovanju znanja. Izvedba projekta je in bo prispevala k promociji države preko strokovnih člankov in prikaza rezultatov na mednarodnih znanstvenih srečanjih. Pridobljena znanja bodo omogočila dvig kakovosti pedagoškega procesa in prispevala k razvoju stroke.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2015, vmesno poročilo, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2015, vmesno poročilo, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno