Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Identifikacija in potrditev novih kandidatnih metilacijsko specifičnih bio-označevalcev pri karcinomu debelega črevesja in danke

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.04.00  Medicina  Onkologija   

Koda Veda Področje
3.02  Medicinske in zdravstvene vede  Klinična medicina 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  27704  dr. Nina Hauptman  Kemija  Vodja  2015 - 2017  95 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0381  Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta  Ljubljana  1627066  44.820 
Pomen za razvoj znanosti
Projekt je obravnaval visoko relevantno znanstveno problematiko odkrivanja novih biooznačevalcev za zgodnje odkrivanje karcinoma debelega črevesa in danke (KDČD). Uporabili smo prvovrstno raziskovalno metodologijo na področju bioinformatike, ki ima potencial pri odkrivanju in napovedovanju novih genetskih sprememb v boleznih. Naši rezultati prispevajo del v obsežnem področju raziskovanja KDČD. Uspeli smo identificirati nove metilacijsko specifične biomarkerje, ki so neodvisni od podtipa KDČD, in bi lahko pripomogli k razvoju novih diagnostičnih orodij. Bioinformatski pristop, ki sem ga kot vodja projekta uporabila, se lahko uporabi tudi pri drugih boleznih, kjer bi odkrili nove biooznačevalce v različnih stopnjah bolezni, kot so prekancerozne lezije. Ta projekt ogromno prispeva k celotnemu področju matičnega raziskovalnega programa.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt ima pomembno vlogo za razvoj slovenske znanosti, prispeva k skrbi za zdravje in ima potencialno uporabnost v gospodarskem razvoju. V znanost na domačem področju prinaša nova vrhunska znanja. Bioinformatika je veda, ki je zelo pomembna in zahteva poglobljeno računalniško znanje. ki postaja nuja na področju genetike, Zaradi tehnološkega napredka v zadnjih letih pa postaja tudi nuja na področju genetike. Naši rezultati bi lahko bili, ob predhodni eksperimentalni in klinični validaciji, v pomoč tako pri tkivni diagnostiki kot pri razvoju neinvazivne in stroškovno bolj ugodne diagnostike na osnovi krvnih vzorcev. Poleg neposrednega doprinosa k znanosti, bi ta projekt lahko bil uporaben tudi za gospodarstvo. Rezultati našega projekta bi bili lahko začetna točka industrijskega razvoja in bi vodili do novih diagnostičnih testov. Rezultati projekta bi lahko bili tudi izhodiščna točka za nova sodelovanje na tem področju.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2015, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno