Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Zdravljenje dilatativne kardiomiopatije z repetitivno intramiokardno aplikacijo CD34+ matičnih celic

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.06.00  Medicina  Srce in ožilje   

Koda Veda Področje
B530  Biomedicinske vede  Srce in obtočila 

Koda Veda Področje
3.02  Medicinske in zdravstvene vede  Klinična medicina 
Ključne besede
Srčno popuščanje, Dilatativna kardiomiopatija, Matične celice
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (12)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  32516  Vesna Andročec    Tehnični sodelavec  2016 - 2018  58 
2.  37394  Andraž Cerar  Srce in ožilje  Raziskovalec  2016 - 2018  138 
3.  24039  dr. Sabina Frljak  Srce in ožilje  Raziskovalec  2016 - 2018  118 
4.  32097  dr. Martina Jaklič  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2016 - 2018  94 
5.  16344  dr. Borut Kirn  Srce in ožilje  Raziskovalec  2016 - 2018  62 
6.  17708  Regina Klavžar    Tehnični sodelavec  2018 
7.  17712  mag. Janez Podobnik  Nevrobiologija  Raziskovalec  2018  63 
8.  28021  dr. Gregor Poglajen  Srce in ožilje  Raziskovalec  2016 - 2018  334 
9.  05201  dr. Nejka Potočnik  Srce in ožilje  Raziskovalec  2016 - 2018  136 
10.  24908  dr. Matjaž Sever  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2016 - 2018  272 
11.  18826  dr. Bojan Vrtovec  Medicina  Vodja  2016 - 2018  487 
12.  37784  dr. Gregor Zemljič  Medicina  Raziskovalec  2016 - 2018  123 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0312  Univerzitetni klinični center Ljubljana  Ljubljana  5057272000  77.680 
2.  0381  Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta  Ljubljana  1627066  48.402 
Povzetek
Izhodišča. Presaditev matičnih celic se je izkazala kot varna in učinkovita metoda zdravljenja pri bolnikih z dilatativno kardiomiopatijo. Cilj raziskave. Cilj raziskave je ugotoviti, ali lahko učinkovitost zdravljenja s presaditvijo matičnih celic pri bolnikih z dilatataivno kardiomiopatijo dodatno izboljšamo z repetitivno aplikacijo. Metode. Gre za prospektivno randomizirano multidisiciplinarno raziskavo, ki vključuje elemente celične biologije, multimodalne diagnostike in klinične aplikativnosti. V raziskavo bomo vključili 80 bolnikov z dilatativno kardiomiopatijo, zdravljenih v Ambulanti za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca, KO za kardiologijo UKC Ljubljana. Pri vseh bolnikih bomo opravili mobilizacijo matičnih celic, aferezo in imunomagnetno selekcijo CD34+ matičnih celic, nato pa bomo bolnike randomizirali v razmerju 1:1 v 2 skupini. V skupini A bomo celice aplicirali ob vključitvi v raziskavo in nato ponovno čez 6 mesecev; v skupini B pa samo ob vključitvi. Pred vsako aplikacijo matičnih celic bomo opravili elektromehansko kartografijo levega prekata, ki nam bo omogočila regionalno in globalno multimodalno analizo viabilnosti, krčljivosti in elektrofizioloških lastnosti miokarda. Vse bolnike bomo sledili 1 leto po vključitvi in jih v 6-mesečnih intervalih redno kontrolirali v ambulanti. Kontrolni pregled bo vseboval klinični pregled, laboratorijskie preiskave, visokoločljivi EKG, magnetno resonanco in ultrazvočni pregled srca. Pričakovani rezultati. Pričakujemo, da bo repetitivna aplikacija CD34+ matičnih celic povezana z boljšim učinkom na strukturo in delovanje srca, laboratorijske parameter, telesno zmogljivost kot enkratno zdravljenje.
Pomen za razvoj znanosti
Število bolnikov s srčnim popuščanjem narašča tako v svetu kot tudi pri nas. Navkljub napredku in novim načinom zdravljenja velik delež bolnikov s srčnim popuščanjem doseže napredovalo stopnjo bolezni, ki ni več odzivna na zdravljenje z zdravili in je povezana z visoko stopnjo umrljivosti. Za te bolnike edini dokončni način zdravljenja predstavlja presaditev srca. Zaradi omejenega števila možnih darovalcev srca ob hkratnem naraščanju bolnikov s srčnim popuščanjem je potreba po novih načinih zdravljenja napredovalega srčnega popuščanja vse večja.   Pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem je krčljivost miokarda zmanjšana zaradi propada miociov, sprememb v vezivnem tkivu in močno okrnjenega delovanja preostalih še delujočih miocitov. Dosedanje raziskave kažejo, da so spremembe v vezivnem tkivu v veliki meri ireverzibilne, medtem, ko je delovanje poškodovanih miocitov možno delno popraviti z implantacijo matičnih celic. V nasprotju z miociti imajo matične celice izredno veliko obnovitveno sposobnost in zmožnost preoblikovanja v različne somatske celice. Čeprav je na voljo več vrst matičnih celic, so v dosedanjih raziskavah največkrat uporabili CD34+ celice iz kostnega mozga ali periferne krvi.   Na predkliničnem modelu je bilo dokazano, da intramiokardna presaditev CD34+ celic izoliranih iz periferne krvi lahko vodi do nastanka novih miocitov. Več razsikav je tudi pokazalo, da presaditev krotvornih matičnih celic lahko vodi do povečane angiogeneze v področju poškodovanega miokarda. Oba opisana mehanizma bi lahko bila povezana z izboljšanjem delovanja v okvarjenih področjih srčne mišice. Matične celice po presaditvi v miokard delujejo tudi parakrino z izločanjem protivnetnih citokinov, kar vodi do izboljšanja delovanja poškodovanih miocitov v okolici presajenih celic. Predklinične raziskave torej kažejo na več potencialno ugodnih učinkov presaditve krvotvornih matični celic pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem: nadomestitev nekrotičnih miocitov z matičnimi celicami, nastanek novih žil in izboljšanje delovanja še obstoječih poškodovanih miocitov. Predklinične rezultate so potrdili tudi izsledki kliničnih raziskav, ki kažejo na bistveno izboljšanje iztisnega deleža levega prekata, telesne zmogljivosti in laboratorijskih izvidov po presaditvi matičnih celic.   S predlaganim projektom želimo s pomočjo repetitivne aplikacije še dodatno povečati učinkovitost zdravljenja z matičnimi celicami pri bolnikih s srčnim popuščanjem. V primeru, če bi se tovrstno zdravljenje izkazalo za uspešno, bi repetitivna aplikacija matičnih celic lahko predstavljala dolgoročno alternativo zdravljenja bolnikov, ki bi sicer potrebovali presaditev srca.
Pomen za razvoj Slovenije
V UKC Ljubljana smo s programom presaditve matičnih celic pri bolnikih s srčnim popuščanjem pričeli v letu 2006, kar nas uvršča med prve centre na svetu, ki so uvedli to metodo. V zadnjih letih smo dokazali klinično uspešnost tovrstnega zdravljenja, hkrati pa smo pokazali raziskovalno inovativnost tako v domačem kot v tujem prostoru. Naši rezultati zdravljenja z matičnimi celicami so bili objavljeni v revijah z najvišjim faktorjem vpliva na področju kardiologije (Vrtovec et al. Circulation 2013; Vrtovec et al. Circulation Research 2013; Poglajen et al. Circulation CV Intervention 2014).   Na podlagi dolgoletnih izkušenj bi UKC Ljubljana z uvedbo nove metode repetitivne aplikacije matičnih celic lahko postal prvi center na svetu, ki bi nudil tovrsten način zdravljenja širši populaciji bolnikov s srčnim popuščanjem. Poleg širše mednarodne prepoznavnosti in odmevnega raziskovalnega dela, bi predlagani projekt tudi bistveno zmanjšal obolevnost in umrljivost bolnikov s srčnim popuščanjem v Sloveniji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno