Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Preiskovanje orofacialnega področja za izboljšanje oralnega zdravja

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.02.00  Medicina  Stomatologija   
3.08.00  Medicina  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)   

Koda Veda Področje
3.02  Medicinske in zdravstvene vede  Klinična medicina 
Ključne besede
Zob, razvojne okvare sklenine, zobni karies, fotobiomodulacija, slina, KOPB, biofilm, zunajcelični vezikli, stapedotomija, ortodontija, , 3D analiza obraza , dentalni materiali, keramični implantati
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Upoš. tč.
3.035,64
A''
134,38
A'
548,58
A1/2
1.400,49
CI10
3.064
CImax
412
h10
25
A1
9,48
A3
0,49
Podatki za zadnjih 5 let (citati za zadnjih 10 let) na dan 18. april 2024; A3 za obdobje 2018-2022
Podatki za razpise ARIS ( 04.04.2019 - Programski razpis , arhiv )
Baza Povezani zapisi Citati Čisti citati Povprečje čistih citatov
WoS  243  3.581  3.243  13,35 
Scopus  259  4.190  3.830  14,79 
Raziskovalci (13)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  24578  dr. Saba Battelino  Nevrobiologija  Raziskovalec  2022 - 2024  587 
2.  01544  dr. Franc M. Farčnik  Stomatologija  Upokojeni raziskovalec  2022 - 2024  219 
3.  10442  dr. Nataša Ihan Hren  Stomatologija  Raziskovalec  2022 - 2024  308 
4.  15470  dr. Janja Jan  Stomatologija  Raziskovalec  2022 - 2024  272 
5.  32243  dr. Bojana Krneta Đokić  Medicina  Raziskovalec  2022 - 2024  40 
6.  23176  dr. Lidija Nemeth  Stomatologija  Raziskovalec  2022 - 2024  100 
7.  16301  dr. Čedomir Oblak  Stomatologija  Vodja  2022 - 2024  138 
8.  00965  dr. Maja Ovsenik  Stomatologija  Raziskovalec  2022 - 2024  486 
9.  39579  Rok Ovsenik  Stomatologija  Raziskovalec  2023 - 2024  21 
10.  23177  dr. Alenka Pavlič  Stomatologija  Raziskovalec  2022 - 2024  188 
11.  29815  dr. Jasmina Primožič  Medicina  Raziskovalec  2022 - 2024  230 
12.  35633  Jura Štok    Tehnični sodelavec  2022 - 2024 
13.  34578  dr. Miha Verdenik  Stomatologija  Raziskovalec  2023 - 2024  36 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0381  Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta  Ljubljana  1627066  48.203 
Povzetek
Preiskovanje orofacialnega področja zajema različna dentalno medicinska področja (pedontologija, zobne bolezni, ortodontija, maksilofacialna kirurgija in stomatološka protetika) z različno med seboj povezano patologijo. Program sestavljajo številne bazične in klinične raziskave: preiskovanje orofacialnega področja, preiskovanje morfoloških in histoloških značilnosti sklenine z etiologijo razvojnih okvar (Pavlič, Battelino), ugotavljanje tveganja za karies in vpliva zunanjih dejavnikov na odziv zobne pulpe (Jan, Nemeth), preiskovanje funkcionalnih in morfoloških nepravilnosti v ortodontiji (Ovsenik, Primožič, Krneta Đokić), sodobnih diagnostičnih metod in spreminjanje mehkih tkiv celotnega obraza (Ihan Hren), preiskovanje dentalnih materialov in klinično vrednotenje keramičnih in implantatno protetičnih rehabilitacij (Oblak, Petelin). Pavlič: Preučevali bomo makroskopske in mikroskopske značilnosti oz. odklone od normalne zgradbe sklenine zob preiskovancev. V okviru kliničnih raziskav bomo preučili metode in učinkovitost zdravljenja hipomineralizacije zob. Battelino: Preučevali bomo učinke in možnosti uporabe s trombociti obogatene plazme pri operacijah lobanjske baze. Kot drugo bomo proučevali spremembe okušalnega in senzibilnega dela VII. možganskega živca po operacijah srednjega ušesa. Jan, Nemeth: Namen preiskovanja je ugotoviti tveganje za karies, vpliv na funkcijo in odzive pulpe pri različnih bolezenskih stanjih (ortodontskih premikih, KOPB). Izsledki bodo osvetlili vlogo sline pri etiopatogenezi slabšega ustnega zdravja pri bolnikih s KOPB in pomagali razviti multidisciplinaren preventivni program. Ovsenik, Primožič, Krneta: V čeljustni in zobni ortopediji bomo z uporabo sodobnih diagnostičnih metod proučevali morfološke in funkcionalne značilnosti orofacialnega področja pri otrocih v obdobju rasti, razvoja in ortodontskega zdravljenja na mehka tkiva obraza, na čeljustnice ter na zobe. Ovrednotili bomo stranske učinke in tveganja povezana z ortodontskim zdravljenjem ter posledično izboljšali protokole zdravljenja za njihovo preprečevanje. Ihan Hren: Načrtovano je proučevanje značilnosti mladega in starajočega Slovenskega obraza in s tem izdelati podatkovno bazo o 3D značilnostih slovenskega obraza po spolu in kvantificirati spremembe s staranjem. Druga del raziskovalnega dela bo preučevanje spreminjanja mehkih tkiv obraza po kirurških korekcijah, s katero želimo objektivizirati podatke o spremembah obraza kot celote po kirurških spremembah obraznih kosti. Oblak, Petelin: Načrtujemo preiskovanje dentalnih materialov in klinično vrednotenje protetične oskrbe. Proučevali bomo v laboratorijskih in kliničnih pogojih oprijem biofilma na dentalne materiale in njegov vpliv na obzobna tkiva, preživetje mostov iz translucentne monolitne cirkonijeve keramike in ovrednotili mehanske lastnosti in klinično uspešnost dvodelnih zobnih vsadkov iz cirkonijeve oksidne keramike.
Pomen za razvoj znanosti
V programsko skupino je vključenih več raziskav s sorodnih področij medicinskih ved in precej različno zasnovanim znanstveno-raziskovalnimi delom. Prednost tako zasnovane programske skupine je prav njena raznolikost in povezanost hkrati. Cilji vseh, sicer zelo raznolikih raziskav, so osredotočeni na izboljšanje kakovosti zdravljenja v stomatologiji oz. medicini. V okviru načrtovanega dela bomo nadaljevali z raziskovanjem zgradbe in sestave sklenine zob pri pacientih z razičnimi razvojnimi boleznimi, pri katerih se sklenina ne razvije pravilno. Raziskave bomo razširili tudi na proučevanje genetskega zapisa. Načrtovana raziskava bo poskušala ugotoviti vzroke za nastanek razvojnih nepravilnosti, kar bo pomemben doprinos k znanosti. Izsledki teh raziskav bodo pomembni za poznavaje nastanka sprememb in načrtovanje nadaljnega zdravljenja razvojno spremenjenih zob. V eni izmed raziskav s področja zobnih bolezni želimo ugotoviti, ali imajo bolniki s KOPB v primerjavi s preiskovanci brez KOPB več karioznih lezij in višje tveganje za karies. Slina ima pomembno zaščitno vlogo pri ohranjanju ustnega zdravja, zato nas zanimajo tudi značilnosti sline pri bolnikih s KOPB. Podatke meritev pretoka in kakovosti sline bomo primerjali s klinično oceno suhosti ust in subjektivnim občutkom suhih ust. Izsledki bodo osvetlili vlogo sline pri etiopatogenezi slabšega ustnega zdravja pri bolnikih s KOPB, ki je najhitreje rastoča kronična sistemska bolezen na svetu. Pripomogli bodo k razvoju celostnega multidisciplinarnega preventivnega programa za oralno zdravje pri tej rizični skupini bolnikov in tako predstavljali pomemben doprinos k znanosti. Želimo zagotoviti podatkovno bazo o tridimenzionalnih značilnostih slovenskega obraza po spolu in kvantificirati spremembe s staranjem. Hkrati želimo objektivizirati podatke o spremembah obraza kot celote po kirurških spremembah obraznih kosti. Obrazne značilnosti so etnično pogojene in kot take potrebujejo podatkovno bazo za povprečen moški in ženski slovenski obraz, kar je klinično in raziskovalno pomembno. Hkrati pa so podatki o razmerju med kostnimi premiki in mehko-tkivnimi spremembami univerzalni, v svetovni literaturi za cel obraz ter vse kostne spremembe pa še niso poznani. Na področju sodobnih dentalnih materialov in njihovih mehanskih lastnosti so raziskovalne metode že vpeljane in uspešne. Manj pa je znanega o vplivu površin dentalnih materialov na adhezijo oralnih biofilmov. Cilj raziskave je ugotoviti v kolikšni meri adhezija parodontopatogenih bakterij na zobni površini in na površini protetičnih restavracij v ustni votlini vpliva na nastanek parodontalne bolezni in katere lastnosti fiksnoprotetičnih materialov so ključne za adhezijo biofilma ter na ta način s pridobljenimi ugotovitvami prispevati k novim znanjem na področju priprave površine dentalnih materialov. Pričakujemo, da bomo rezultate v tem programu opisanih raziskav objavili v uglednih revijah s področij, ki jih raziskave naslavljajo.
Pomen za razvoj Slovenije
Cilji vseh, sicer zelo raznolikih raziskav, so osredotočeni na izboljšanje kakovosti zdravljenja v stomatologiji oz. medicini. Doseženi cilji pa bodo predstavljali tudi pomemben družbeno-ekonomski doprinos, saj bo njihova realizacija pomembno vplivala na vpeljavo nekaterih novih preiskovalnih in terapevtskih metod, pa tudi novih znanj npr. s področja etiologije bolezni MIH in uporabe novih materialov in tehnologij v rehabilitacijah orofacialnega področja. Preiskovanje normalne rasti obraza in razvoja orofacialnih funkcij nam bo omogočilo zgodnje prepoznavanje odklonov od le-teh, s tem vplivalo na možnost zgodnje preusmeritve rasti in razvoja, kar bi lahko vodilo v zmanjšanje obremenitve zdravstvenega sistema na področju zobne in čeljustne ortopedije. Tudi razpoznava dejavnikov, ki največ doprinesejo k razvoju bolezni zob pri bolnikih s KOPB pomenijo pomemben vpliv na vpeljavo ciljanih preventivnih ukrepov pri teh bolnikih in predstavlja pomemben doprinos k višji kakovosti zdravja. Sestava programske skupine omogoča kakovostno raziskovalno delo in povezovanje raziskovalnega dela med posameznimi specialnimi področji dentalne medicine: tako samih raziskovalcev kot tudi tehnološke opreme. Tako zasnovano raziskovalno delo poteka interdisciplinarno, vpliva pa tudi na ekonomičnost.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno