Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Metrologija, bioelektromagnetika, nadzor okolja

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.15.00  Tehnika  Meroslovje   

Koda Veda Področje
P002  Naravoslovno-matematične vede  Fizika 
P180  Naravoslovno-matematične vede  Meroslovje, fizikalna instrumentacija 
T181  Tehnološke vede  Daljinsko zaznavanje 
T270  Tehnološke vede  Okoljska tehnologija, nadzor onesnaženja 
Ključne besede
metrologija, etaloni, jedrska magnetna resonanca, izmenični napetostni viri, fazni generatorji, digitalno generiranje signalov, senzorji, zajemanje podatkov, nadzor okolja, procesiranje in vrednotenje signalov
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  05692  dr. Dušan Fefer  Meroslovje  Raziskovalec  2001 - 2003  588 
2.  16323  dr. Gregor Geršak  Meroslovje  Raziskovalec  2001 - 2003  360 
3.  18281  dr. Janez Humar  Elektronske komponente in tehnologije  Raziskovalec  2001 - 2003  28 
4.  03075  dr. Anton Jeglič  Meroslovje  Vodja  2001 - 2003  508 
5.  20187  mag. Darko Pavlin  Meroslovje  Raziskovalec  2001 - 2003  12 
6.  17127  Drago Tacar    Raziskovalec  2001 - 2003  57 
7.  15405  dr. Peter Zajec  Električne naprave  Raziskovalec  2001 - 2003  203 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1538  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko  Ljubljana  1626965  27.611 
Povzetek
Eden od ciljev raziskovalnega programa je vzpostavitev nacionalne etalonske baze za gostoto magnetnega pretoka. Načrtovana je izgradnja referenčnih tuljav ter izboljšanje delovanja obsotoječega magnetometra s principom jedrske magnetne resonance in priprava za pridobitev akreditacije laboratorija. Podlaga projekta so temeljne raziskave generiranja in merjenja izmeničnih napetosti, tokov in faznega kota, z namenom realizacije transfer etalonov za potrebe nacionalnih metroloških laboratorijev. Ob uvedbi inovativne strojne in programske opreme gre tudi za raziskave in izboljšave stabilnosti in točnosti generiranih napetosti in faznega kota, kar se odraža v smernicah za optimalno uporabo transfer etalona. Predvidena je vključitev AC/DC napetostnega vira v metrološko piramido za gostoto magnetnega pretoka. Fazni vir pa bo vključen tudi v sistem za generiranje dvodimenzionalnih in tridimenzionalnih vrtilnih magnetnih polj nizkih frekvenc in jakosti. Realizacija različnih konfiguracij visokonapetostnih močnostnih ojačevalnikov bodo skupaj z referenčnimi napetostnimi in faznimi viri omogočile postavitev metrolološke piramide za gostoto magnetnega pretoka.Predmet predloženega raziskovalnega programa so tudi biološki učinki šibkih elektromagnetnih polj. Skrb za varno okolje in delovne razmere pogojujejo različni dejavniki. Del njih so vsekakor ekološke razmere v delovnem in bivalnem okolju. Namen standardov in priporočil je zagotoviti varno življensko okolje doma in na delovnem mestu. Za doličitev dopustne vrednosti elektromagnetnega sevanja so potrebne biološke raziskave in ustrezna merilna oprema. V svetu potekajo številne raziskave vpliva magnetnega polja na žive organizme. Rezultati so pogosto nasprotujoči, saj splošno sprejeta teorija o indikacijah ne obstoja. Z našim projektom bomo pripomogli k poenotenju merilne opreme teh rezultatov. Raziskave bodo tako prispevale k odkrivanju novih temeljnih znanstvenih zakonov s področja bioelektromagnetike in bodo lahko imela implikacije na sorodnih področjih (ekologija, tehnologija, biologija, biotehnika, medicina). Raziskovalni program o okolju je povezan z razumevanjem ved o okolju, z orodji za načrtovanje delovnih okolij s ciljem zboljšati kakovost življenja ter z znanstvenimi in tehničnimi načeli merilnih tehnik v okolju. Pručevali bomo merilne tehnike za določanje fizikalno-kemičnih parametrov, anorganskih in organskih onesnaženj, kontrolo procesov v biotehnologiji, meritve v prehrambeni industriji, kemične senzorje, biokemične senzorje in bio-senzorje, metode vzorčenja in pripravljanja vzorcev, možnost ocenjevanja programov meritev v okolju, ocenjevanje njihove natančnosti in preciznosti, kakovost upravljanja z okoljem, ocena tveganja, standardi za obvarovanje okolja.
Pomen za razvoj znanosti
Metrologija je osnovni element tehnološke infrastrukture vsakega gospodarstva. Dosedanji siloviti tehnološki razvoj v svetu je pokazal, da se vrhunske tehnologije lahko razvijejo le toliko, kolokor se razvija merilna tehnika, oziroma celotna metrologija. Nove tehnologije lahko uvajamo in razvijamo le, če imamo ustrezno razvito merilno tehniko in ustrezno metrološko organiziranost za izvedbo novih tehnoloških postopkov.Gospodarski pomen merilne tehnike izvira iz njene vloge v nadzoru in vodenju procesov - avtomatizacija, robotizacija, računalniška kontrola, nadzor okolja, preverjanje in zagotavljanje kvalitete, v testiranju množične proizvodnje in sistemov, v uvajanju zahtevnejših tehnologij. Senzorji so pomembni na vseh področjih od avtomatizacije, robotizacije do kontrole in zaščite. Senzor je del merilnega instrumenta. Stopnja robotizacije je lahko le toliko visoka, kot to pogojujejo uporabljeni in vgrajeni senzorji.Pomen raziskav na področju merilne tehnike se povsod po svetu uvršča v prioritetne raziskovalne discipline. Naše specifično področje raziskav predstavlja razvoj vrhunske merilne opreme namenjene kalibraciji merilnih sistemov pri laboratorijskih raziskavah predvsem pa v industriji.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je del strategije razvoja Slovenije, saj gre za razvoj znanj, ki bodo Sloveniji omogočile razvoj lastne metrološke baze in kvalificirano povezavo v globalni metrološki sistem, kar bo omogočilo tudi dvig kvalitete proizvodnje in storitev v državi.Trenutno v Sloveniji ni akreditiranega laboratorija za meritve gostote magnetnega pretoka. Po drugi strani pa potrebe po tovrstni dejavnosti v Sloveniji obstajajo v industriji oz. proizvodnji feritnih in magnetnih materialov, motorjev in generatorjev... Meritve šibkih magnetnih polj so potrebne v medicini (terapevtska dejavnost, raziskave škodljivih vplivov magnetnih polj), pri geofizikalnih meritvah, raziskavah v arheologiji in geomagnetiki in za vojaške namene. Poleg tega je merjenje magnetnih polj potrebno v skladu z Odredbo o magnetnih sevanjih (dec. 1996), s katero je Republika Slovenija tudi določila mejne vrednosti jakosti elektromagnetnih polj v okolju.V skladu s težnjo Republike Slovenije po integraciji v Evropsko unijo, je vzpostavitev etalona za gostoto magnetnega pretoka v LPMT in LMM, v okviru etalonske baze Republike Slovenije, eden od pomembnejših namenov predlaganega programa. Dosedanja dosežena znanja, ki so bila preverjena v NIST-u (USA), omogočajo proizvodnjo napetostnega AC/DC vira in izgradnjo faznega vira. Ta spoznanja omogočajo tudi vspostavitev metrološke baze za DC, AC meritve, meritve faznega kota in izdelava etalonov za gostoto magnetnega pretoka.V raziskave pa se bodo vključevali tudi študetje in mladi raziskovalci in se s tem seznanili z metrološko organiziranostjo akreditiranega laboratorija.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno