Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Razvoj naprednih sanitetnih materialov

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.14.02  Tehnika  Tekstilstvo in usnjarstvo  Tekstilna kemija 

Koda Veda Področje
T470  Tehnološke vede  Tekstilna tehnologija 
Ključne besede
celuloza, modifikacije, karboksimetil celuloza, adsorpcijska kapaciteta, napredni sanitetni materiali
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (14)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  19753  dr. Lidija Fras Zemljič  Tekstilstvo in usnjarstvo  Vodja  2007 - 2009  521 
2.  27558  dr. Silvo Hribernik  Tekstilstvo in usnjarstvo  Mladi raziskovalec  2007 - 2009  295 
3.  24334  dr. Tea Indest  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  35 
4.  28976  Tanja Kos    Tehnični sodelavec  2007 - 2009  42 
5.  04629  dr. Tatjana Kreže  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  276 
6.  24332  dr. Manja Kurečič  Materiali  Mladi raziskovalec  2007 - 2009  227 
7.  17579  Mitja Mlakar    Tehnični sodelavec  2007 - 2009  48 
8.  19268  dr. Zdenka Peršin Fratnik  Materiali  Raziskovalec  2007 - 2009  225 
9.  04171  dr. Majda Sfiligoj Smole  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  433 
10.  07814  dr. Karin Stana Kleinschek  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  1.116 
11.  10575  dr. Simona Strnad  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  370 
12.  07003  dr. Olivera Šauperl  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  408 
13.  25796  dr. Nika Veronovski  Kemijsko inženirstvo  Mladi raziskovalec  2007 - 2009  74 
14.  17583  Vida Žižek    Tehnični sodelavec  2007 - 2009  46 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0795  Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo  Maribor  5089638010  23.894 
Povzetek
Ta sklop raziskav bo usmerjen v razvoj naprednih postopkov obdelav celuloze kot izhodne surovine za pridobitev novih materialov s specifično reaktivnostjo in/ali biološko aktivnostjo. V zadnjih letih so raziskave usmerjene v uporabo in proizvodnjo biološko razgradljivih in obnovljivih materialov, kot je npr. celuloza, ki ima veliko specifično površino in je zaradi tega primerna za številne ciljne modifikacijske procese v smislu razvoja visoko specializiranih izdelkov (površinsko ali biološko aktivnih polimerov). Z namenom razvoja novih in predvsem biološko aktivnih materialov, ki bodo biorazgradljivi in predstavljajo potencialni obnovljiv vir, bodo novejše raziskave temeljile na modifikaciji celuloze z različnimi oligosaharidi. V predhodni raziskavi smo obravnavali razvoj postopka topokemijske modifikacije bombaža s karboksimetil celulozo (CMC). Ugotovljeno je bilo, da se CMC pri specifičnih pogojih ireverzibilno veže na površino vlaken in da se adsorpcijska kapaciteta teh vlaken poveča v povprečju za 80 %. Iz literature je znano, da je CMC zelo higroskopična in ima visoko adsorpcijsko sposobnost. Na mejnih površinah lahko formira zaščitni gel. Kot tako jo odlikujejo tudi proti-infekcijske lastnosti. Celuloza modificirana s CMC lahko tako predstavlja izhodiščni polimer za nadaljnje modifikacije v smislu razvoja novih biološko aktivnih in visoko vpojnih sanitetnih materialov. V tej raziskavi se bomo v sodelovanju s podjetjem TOSAMA osredotočili na razvoj novih biološko aktivnih in visoko vpojnih sanitetnih materialov. V okviru projekta bomo tako optimizirali proces modifikacije celuloze s CMC z namenom doseči boljšo vpojnost materialov, ki jih bodo odlikovale lastnosti biorazgradljivosti ter obnovljivosti in po možnosti še bioaktivne lastnosti. Raziskava bo temeljila na razvoju receptur za dosego optimalnih lastnosti CMC in posledično njene vezave na izhodiščni material celulozo. Poleg sestave receptur želimo optimirati tudi temperaturo in čas kemijske obdelave celuloze s CMC. Analizirali bomo vpliv povprečne molske mase, čistosti in stopnje substitucije CMC na adsorpcijske in bioaktivne lastnosti končnih sanitetnih materialov. Glavni cilj projekta je vpeljava nove tehnologije – modifikacija celuloznih vlaken z CMC, za proizvodnjo visoko vpojnih in bioaktivnih sanitetnih materialov v tovarno sanitetnega materiala Tosamo d.d. Modificirana celuloza se lahko uporablja za proizvodnjo široke palete izboljšanih sanitetnih materialov-produktov; kot recimo bolj vpojnih gaz, vat, tamponov, blazinic za dojenje itd… Dejstvo je, da lahko rezultati raziskav v okviru tega projekta vodijo k proizvodnji novih izdelkov z bistveno večjo stopnjo dodane vrednosti. Tovrstni produkt lahko omogoči hitro prilagajanje tekstilnih izdelkov potrebam in zahtevam kupcev ter s tem večanje tržnega dela v segmentu visoko cenovnih in tehnološko zahtevnih izdelkov.
Pomen za razvoj znanosti
Razvoj novih naprednih postopkov obdelav celuloznih polimerov kot naravnega materiala, vodi k bistvenemu razvoju polimerne tehnologije. Skozi projektno delo smo patentirali novo tehnologijo za izboljšanje lastnosti vlaknotvornih polimerov; kot so recimo:boljše mehanske lastnosti, večja hidrofilnost, boljša adsorptivnost, itd. Prav tako smo publicirali članke v znanstvenih revijah s visokim impact faktorjem. Pridobljena znanja smo predstavili na uglednih mednarodnih in nacionalnih konferencah. S pomočjo tovrstnega projekta je Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, razvila in nadgradila vodilna znanja za obnovljive postopke modifikacij orientiranih polimerov, ki predstavljajo trdno osnovo za korak v izboljšanje tehnoloških procesov in posledično hitro prilagajanje izdelkov potrebam in zahtevam kupce ter s tem povečanje tržnega dela v segmentu visoko cenovno in tehnološko zahtevnih izdelkov v Sloveniji. Praktično pa predstavlja raziskava korak v novo kvaliteto izdelkov podjetja Tosame d.d.
Pomen za razvoj Slovenije
Za trajnostni družbeno-ekonomski razvoj Slovenije je ključno povečanje tehnološke ravni slovenske polimerne in tekstilne industrije in s tem delež proizvodnje izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Na področju modifikacije površin materialov pričakujejo strokovnjaki visoko stopnjo gospodarske rasti. Znanje o modificiranju materialov za doseganje specifičnih lastnosti vlaken oz. orientiranih polimerov je zaželen produkt projekta za sedanjega pa tudi bodoče potencialne partnerje. Razvita nova tehnologija in novi materiali bodo zaradi svojih specifičnih lastnosti (med drugim tudi biorazgradljivosti in potenciala obnovljivosti) nadomestili nekatere materiale, in kot taki našli novo komercialno uporabnost. Tosama d.d. bo s pršenjem izhodnih celuloznih materialov razvila nove bolj vpojne izdelke. Praktično predstavlja raziskava korak v novo kvaliteto izdelkov podjetja Tosame. Dana tehnologija bo izboljšali kvaliteto higienskih in sanitetnih materialov in tako prispevali k zadovoljstvu potrošnikov. Tehnologija, ki je razvita v okviru projekta bi se kot taka lahko aplicirala tudi na druga industrijska področja v Sloveniji, kot recimo: - papirna industrija - kemijska industrija - farmacija.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno