Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Višinska aklimatizacija

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
7.00.00  Interdisciplinarne raziskave     

Koda Veda Področje
B470  Biomedicinske vede  Fiziologija 
Ključne besede
Hipoksija, višinski trening, anemia, mišična presnova, neocitoliza
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (10)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  20216  dr. Jan Babič  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2007  298 
2.  28474  dr. Tadej Debevec  Šport  Mladi raziskovalec  2007  375 
3.  25995  dr. Petra Dolenc  Psihologija  Raziskovalec  2007  192 
4.  27826  dr. Mihaela Jurdana  Nevrobiologija  Raziskovalec  2007  206 
5.  14676  dr. Igor Mekjavić  Srce in ožilje  Vodja  2007  1.287 
6.  00118  dr. Bojan Nemec  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2007  289 
7.  21549  dr. Damir Omrčen  Proizvodne tehnologije in sistemi  Raziskovalec  2007  51 
8.  11612  dr. Rado Pišot  Šport  Raziskovalec  2007  1.019 
9.  03264  Bogomir Vrhovec  Sistemi in kibernetika  Tehnični sodelavec  2007  60 
10.  06655  Janez Zalar    Tehnični sodelavec  2007 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  91.992 
2.  1510  Znanstveno-raziskovalno središče Koper  Koper  7187416000  14.188 
Povzetek
Hipoksični trening je danes med športniki, predvsem s ciljem izboljšanja učinkovitost nastopa v nižinah, vedno bolj razširjen. Raziskovalna mreža odličnosti „Peking 2008“, ki je bila ustanovljena pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije, si je v podporo športnikom zastavila preučiti številne dejavnike, ki lahko vplivajo na uspeh olimpijskega nastopa na prihajajoči letni olimpiadi. V nadaljevanju predstavljeni raziskovalni projekt je le prvi v seriji širšega raziskovalnega programa evropske večdisciplinarne operativne enote, ki deluje pod vodstvom slovenskih znanstvenikov in s podporo Olimpijskega komiteja Slovenije. Eksperiment bo izveden z merjenci, ki bodo vključeni v različne protokol hipoksičnega treninga (HT): počivaj visko – treniraj nizko, in submaksimalnega hipoksičnega treninga. Ovrernotili bomo tudi respiratorni mišični trening, predvsem delež respiratornega treninga pri povečanju vzdržljivosti submaksimalne telovadbe po HT. Učinkovitost teh HT protokolov bo ovrednotena na podlagi fizioloških pokazateljev med maksimalnimi in sub-maksimalnimi obremenitvami v normoksičnem in hipoksičnem okolju izvedene pred in po HT. V nadaljevanju bomo na osnovi hematoloških študij preučevali mehanizem neocitlize po končani hipoksični aklimatizaciji, in posledince ki jih ima lahko ta proces na športnike pred udeležbo na tekmovanju. Hipotetično bo rezultat teh paralelnih testov poleg tega tudi prinesel podatke za anti -doping teste krvi , tako da bo možno jasno razlikovati med HT–induciranim erytropoetinom, in med EPO dopinga. Posredno bomo lahko na podlagi pridobljenih rezultatov preučili vpliv HT na anemijo.
Pomen za razvoj znanosti
Ocenili bomo učinkovitost in časovni potek dveh metod višinske aklimatizacije. Športniki in trenerji se bodo na podlagi teh rezultatov lahko odločili za metodo, ki njim najbolj odgovarja in jo lahko primerno vključili v načrt priprav za tekmovanja. Višinska aklimatizacijaje je izrednega pomena za športnika tudi med predsezonskim treningom. Večji del poletnih in jesenski treningov se izvaja na ledinikih, na večjih nadomorskih višinah. V kolikor bi se športniki lahko aklimatizirali pred visokogorskim treningom, bi bil njihov visokogorski trening veliko bolj učinkovit. Rezultati bodo tudi pokazali, če se lahko gorniki pred odhodom na odprave učinkovito aklimatizirajo v Sloveniji. Tak način aklimatizacije bi bil bolj varen in cenejši kot aklimatizacija na terenu. Gorniki sedaj med odpravami izvajajo višinsko aklimatizacijo na terenu. Zaradi hipobarične hipoksije njihova moč in vzdržljivost s časom vpadata. Aklimatizacijska doba mora biti dovolj dolga,da omogoča varen pohod na ciljne vrhove in prepreči višinsko bolezen. Predolga aklimatizacija lahko negativno vpliva na moč in vzdržljivost in s tem lahko ogroža varnost gornika med pohodom. Predvsem pa učinkovita aklmatizacija prepreči višinsko bolezen. V kolikor bi se aklimatizacija lahko izvajala v Sloveniji, bi imeli gorniki boljšo zdravstveno oskrbo, kot jo imajo na terenu. Ugotovili bomo kolikšen delež izboljšanja vzdržljivosti med submaksimalno vadbo lahko pripišemo vadbi dihalnih mišic. Analiza krvnih vzorcev bo pokazala potek neocitolize, in omogočala izboljšanje anti-doping krvnih testov. Cilj nam je določiti, kdaj je porast EPO v plazmi vezan na proces višinske aklimatizacije. Ovrednotili bomo, v kakšni meri lahko hipoksična aklimatizacija vpliva na proizvodnjo EPO, s čimer se prepreči razvoj anemije, in ohrani fizične zmogljivosti. Ovrednotili bomo tudi negativne učinke zaradi aktivacije mediatorjev, ki se sprostijo zaradi bivanja v normobaričnem hipoksičnem okolju. Podatki, pridobljeni s pričujočo raziskavo, bodo jasno pokazali, kako višinska aklimatizacija vpliva na populacijo z zmerno prizadetostjo kardiorespiratornega in hematopoetičnega sistema.
Pomen za razvoj Slovenije
1. Tehnologija: Institut Jožef Stefan je v sodelovanju z Nizozemskim partnerjev vgradil že 3 hipoksične sisteme v Sloveniji. Ti sistemi se sedaj tržijo za pripravo alpinistov in športnikov. Pred kratkim je IJS podpisal pogodbo z Etnografskim muzejem za vgraditev podobnega sistema, s katerim bi lahko z anoksijo odstranjevali mrčes iz svoji eksponatov. 2. Turizem: Hipoksični sistemi se sedaj uspešno tržijo v Novem mestu in Ratečah. 3. Šport: Predlagni program je prva taka inicijativa, ki povezuje znanstvenike in laboratorije iz Slovenije in sosednjih krajev za optimalno pripravo športnikov. 4. Znanost: S predlaganim projektom smo ustanovili interesno skupino, ki bo lahko v bodoče zelo učinkovito in konkurenčno nastopala pri prijavah na Evropske projekte.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno