Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Strukturne in funkcijske raziskave proteinov celičnega signaliziranja iz mikobakterij

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.05.00  Naravoslovje  Biokemija in molekularna biologija   

Koda Veda Področje
1.07  Naravoslovne vede  Druge naravoslovne vede 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (8)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  15686  dr. Gregor Anderluh  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2012  968 
2.  16104  dr. Apolonija Bedina Zavec  Biotehnologija  Raziskovalec  2012  152 
3.  27749  Maja Capuder  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2009 - 2011  16 
4.  28559  dr. Urška Dermol  Kemijsko inženirstvo  Mladi raziskovalec  2009 - 2011  17 
5.  06108  dr. Vladimira Gaberc-Porekar  Biotehnologija  Raziskovalec  2009 - 2010  220 
6.  17276  Jelka Lenarčič    Tehnični sodelavec  2009 - 2012 
7.  12048  dr. Marjetka Podobnik  Biokemija in molekularna biologija  Vodja  2009 - 2012  316 
8.  24291  dr. Katja Rebolj  Nevrobiologija  Raziskovalec  2009 - 2012  57 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  20.932 
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati tega projekta doprinesejo k razvoju znanosti na več različnih nivojih: (1) osnovni principi mehanizmov celičnega signaliziranja, kjer sodeluje cAMP, (2) cAMP-vodeno signaliziranje v mikobakterijah, ki so posebne v tem, da vsebujejo nenavadno visoke koncentracije cAMP, in (3) vloga mikobakterijskega cAMP in sodelujočih signalnih proteinov v odnosu patogen-gostitelj. Znotraj tega projekta smo razvijali dve ločeni zgodbi o cAMP signaliziranju. (I) Nadaljevali smo naše raiskave na cAMP fosfodiesterazi iz M. tuberculosis in njenem prvem znanem ortologu iz sesalcev, MPPED2 proteinu, ki igra potencialno vlogo v razvoju živčnega sistema. Primerjava strukture in funkcije teh dveh proteinov lepo pokaže racionalno logiko narave (nivo 1). Namreč, preučevana ortologa iz razvojno zelo oddaljenih organizmov kažeta zelo veliko podobnost v tri dimenzionalni strukturi in osnovnem encimskem mehanizmu, zato tudi spadata v isti Razred III fosfodiesteraz, kot tudi v naddružino metalofosfoesteraz. Zelo zanimivo pa je ugotovitev na osnovi naših rezultatov, katere in kako so razlike v podrobnostih v strukturah tema dvema proteinoma prikrojile zelo različne biološke vloge. (II) Druga naša zgodba govori o unikatni mikobakterijski cAMP-odvisni acetiltransferazi, ki pa očitno ni tako odvisna od cAMP v primeru nepatogene M. smegmatis, medtem pa ko ortolog iz patogene M. tuberculosis ne naredi nič brez cAMP. In ravno z našimi raziskavami odkrivamo razloge za te razlike, ki jih iščemo predvsem v majhnih razlikah v strukturah teh proteinov, ki vplivajo na razlike v encimski aktivnosti in tudi celo mehanizmu same reakcije (nivo 2). Na osnovi poznavanja teh razlik nato lahko načrtujemo poskuse, s katerimi preverjamo biološko vlogo tarčnih proteinov ter predvsem delov njihovih struktur, ki so za to najbolj kritični ozirima odgovorni. Še posebej nas to zanima pri interakcijah teh mikroorganizmov z gostiteljem (nivo 3). Naše rezultate tudi objavljamo v znanstvenih revijah visoke kvalitete, aktivno pa se udeležujemo tudi mednarodnih konfernc, kjer jih predstavimo v obliki predavanj in postrov.
Pomen za razvoj Slovenije
Cilj, da z rezultati naših raziskav pripevamo k čim večjemu razvoju znanosti, se istočasno preslikuje tudi v našo željo, da s tem lahko prispevamo k razvoju Slovenije. To se kaže na več nivojih. (1) S tem, ko objavljamo v svetovnih znanstvenih revijah prispevamo k razvoju znanja tudi na poročju medicinskih ved, in tako posredno lahko vplivamo na boj proti infekcijskim in ostalim boleznim, ki pa so žal prisotne tudi v Sloveniji. (2) Ravno tako s publiciranjem ter aktivnimi udeležbami na mednarodnih kongresih in obiskih raziskovalnih institucij v tujini predstavljamo ne samo svojo znanost, ampak tudi to, da je bilo delo narejeno v Sloveniji. Vedno tudi predstavimo financiranje našega dela, ki pride s slovenskih institucij in tudi vzpostavljamo sodelovanja na mednarodni ravni, da bi kot slovenski znanstveniki lahko čim več prispevali za znanje za razvoj. (3) Naša skupina ima že dolgo sodelavo s skupino prof. Sandhye S. Visweswariah z Indian Institute of Science, Bangalore. Trenutno imamo že drug bilateralni projekt (ARRS in indijska vlada), že dvakrat pa smo dobili tudi štipendijo od AdFutura za 3-mesečne obiske indijskih post-doktroskih študentov v Sloveniji. Tudi prof. Visweswariah pride na delovni obisk najmanj enkrat letno. Člana naše skupine, dr. Podobnik in dr. Anderluh sta v preteklem letu obiskala Indian Institute of Science in Bangalore, kjer je naše delo že zelo dobro znano. (4) Ta projekt je omogočil tudi doktorsko tezo Urška Dermol ter dve diplomi (Omar Naneh in Davor Obradović). Poleg tega je na projektu sodelovalo tudi več dodiplomskih študentov, ki so si na tak način pridobivali znanje in prakso v laboratoriju. To kaže na pomemben doprinos našega dela k izobraževalnemu sistemu v Sloveniji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno