Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Podatkovno rudarjenje za integrativno analizo podatkov v sistemski biologiji

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.07.07  Tehnika  Računalništvo in informatika  Inteligentni sistemi - programska oprema 

Koda Veda Področje
1.02  Naravoslovne vede  Računalništvo in informatika 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  15660  dr. Marko Debeljak  Naravoslovje  Raziskovalec  2009 - 2012  303 
2.  11130  dr. Sašo Džeroski  Tehnika  Vodja  2009 - 2012  1.171 
3.  26475  dr. Valentin Gjorgjioski  Tehnika  Mladi raziskovalec  2010 - 2011  15 
4.  32284  dr. Elena Ikonomovska  Tehnika  Mladi raziskovalec  2010 - 2012  17 
5.  31050  dr. Dragi Kocev  Tehnika  Raziskovalec  2009 - 2012  194 
6.  27759  dr. Panče Panov  Tehnika  Raziskovalec  2009 - 2012  136 
7.  22279  dr. Bernard Ženko  Tehnika  Raziskovalec  2009 - 2012  166 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  85.913 
Pomen za razvoj znanosti
Raziskave, ki so potekale v okviru tega projekta, so pomembne za razvoj več znanstvenih disciplin. Tako so najprej prispevale nova znanja na področju računalništva (informacijskih tehnologij), oz. bolj natančno na področju strojnega učenja in rudarjenja podatkov. Projekt je z razvojem metod za analizo kompleksnih strukturiranih podatkov ter razvojem ontologije podatkovnega rudarjenja za podporo kompleksnim postopkom odkrivanja znanja pomembno premaknil meje trenutno najsodobnejših raziskav. Naše raziskave so pomembne tudi za znanstvene discipline, ki uporabljajo novo razvite metode. Predvsem tu mislimo na sistemsko biologijo, kjer je zelo očitna potreba po analizi kompleksnih strukturiranih podatkov, vseeno pa obstaja le malo metod za analizo takih podatkov. Z upoštevanjem teh potreb sistemske biologije naše raziskave pomembno vzpodbujajo njen razvoj. Problem analize kompleksnih strukturiranih podatkov (iz heterogenih virov in ob upoštevanju domenskega predznanja) pa ni prisoten le v sistemski biologiji, ampak tudi na mnogih drugih znanstvenih področjih. Podatki o okolju lahko na primer zlahka dosežejo podobno kompleksnost kot podatki v sistemski biologiji. Uporabnost razvitih pristopov smo prikazali tudi na več problemih analize okoljskih podatkov. Metode, ki smo jih razvili v okviru tega projekta so tako uporabne tudi na drugih znanstvenih področjih, ki se srečujejo z analizo kompleksnih podatkov.
Pomen za razvoj Slovenije
Menimo, da imajo rezultati naših raziskav direkten vpliv na slovensko gospodarstvo in družbo na področju informacijskih in biotehnologij ter posredno na področju zdravja in trajnostnega razvoja. Bolj podrobno, na področju informacijskih tehnologij predvidevamo, da bi lahko razvite metode za analizo kompleksnih podatkov ob uporabi predznanja v obliki ontologij botrovale nastanku programskega produkta. Tega bi potencialno lahko tržili uporabnikom na več (tudi tehničnih) področjih. Informacijske tehnologije so močno zastopane v slovenski industriji, ki bi lahko rezultate projekta pretvorila v tržni produkt. Razvite metode uporabljamo na področju sistemske biologije, tj. za integrativno analizo različnih podatkov o celičnih procesih. Genske regulacijske poti odkrite na ta način so lahko uporabljene za razvoj novih terapij za preučevane bolezni, kar je pomembno za farmacevtsko industrijo na sploh ter še posebej za slovensko farmacevtsko industrijo. Bolezni, ki smo jih preučevali, vključujejo embrionalne tumorje ter okužbe s salmonelo in tuberkulozo. Projekt je izboljšal vidnost slovenskih znanstvenikov in Slovenije na specifičnih področjih, ki se jih dotika (strojno učenje, bioinformatika in sistemska biologija) kot tudi na širših znanstvenih področjih (informacijske tehnologije in biologija). Poleg tega je izboljšal mednarodno sodelovanje slovenskih znanstvenikov, saj smo pri raziskavah sodelovali (in še naprej sodelujemo) s Katoliško univerzo Leuven v Belgiji, Univerzo v Portu na Portugalskem, Centrom za integrativno sistemsko biologijo na Imperial College v Londonu, Univerzitetnim medicinskim centrom v Leidnu in Inštitutom Max Planck za celično biologijo in genetiko iz Dresdna. Takšno sodelovanje vzpodbuja nastanek konzorcijev ter predlogov mednarodnih in evropskih projektov na obravnavanjih področjih. Projekt je spodbudil prenos znanja na področju sistemske biologije v Sloveniji. Sistemska biologija je porajajoče se raziskovalno področje, ki bo v prihodnosti pridobilo na pomembnosti. Konkreten primer prenosa znanja je bila organizacija delavnic MLSB 2009 (Third Workshop on Machine Learning in Systems Biology) v Ljubljani in MLSB 2010 (Fourth Workshop on Machine Learning in Systems Biology) v Edinburgu na Škotskem. To je ugledna mednarodna delavnica z vabljenimi predavatelji in recenziranimi prispevki visoke kvalitete, ki je vsakič pritegnila več kot 60 udeležencev. Poleg tega je projekt prispeval k razvoju raziskovalcev na omenjenih področjih tako na doktorskem kot podoktorskem nivoju. Znanstvena vsebina projekta je povezana z vsebinami več predmetov, ki jih poučujemo na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana v Ljubljani in na Univerzi v Novi Gorici. Raziskave so tako prispevale k nadaljnjemu razvoju in izboljšavam teh učnih predmetov.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno