Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Kumulativni in sinergijski učinki različnih kemikalij na čebele

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.03.01  Naravoslovje  Biologija  Zoologija in zoofiziologija 

Koda Veda Področje
B361  Biomedicinske vede  Fiziologija nevretenčarjev 

Koda Veda Področje
1.06  Naravoslovne vede  Biologija 
Ključne besede
čebela, fitosanitarna sredstva, pesticidi, kemikalije, zastrupitve, sinergizem
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (9)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  22304  dr. Mojca Bavcon Kralj  Kemija  Raziskovalec  2011 - 2012 
2.  22930  dr. Gregor Belušič  Biologija  Raziskovalec  2011 - 2012 
3.  30854  dr. Danilo Bevk  Biologija  Raziskovalec  2011 - 2012 
4.  11169  dr. Janko Božič  Biologija  Vodja  2011 - 2012 
5.  00691  dr. Andrej Čokl  Biologija  Raziskovalec  2011 - 2012  62 
6.  26418  dr. Jasna Kralj  Nevrobiologija  Raziskovalec  2011 
7.  11539  dr. Polonca Trebše  Varstvo okolja  Raziskovalec  2011 - 2012 
8.  06905  dr. Tom Turk  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2011 - 2012 
9.  16065  dr. Primož Zidar  Biologija  Raziskovalec  2011 - 2012 
Organizacije (4)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0105  Nacionalni inštitut za biologijo  Ljubljana  5055784 
2.  0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta  Ljubljana  1626914  99 
3.  1360  KMETIJSKO GOZDARSKA ZBORNICA SLOVENIJE KMETIJSKO GOZDARSKI ZAVOD NOVA GORICA  Nova Gorica  5051754 
4.  1540  Univerza v Novi Gorici  Nova Gorica  5920884000 
Povzetek
Zastrupitve čebel med cvetenjem oljne ogrščice v Pomorju leta 2011 so ponovno odprle strokovna in politična vprašanja glede varne rabe pesticidov v kmetijstvu. Nekateri rezultati na vzorcih čebel, čebeljih pridelkih in rastlinah so usmerili na proučevanje sinergističnih učinkov različnih kemikalij, ki jih čebele dobe med pašo kakor tudi v panju zaradi čebelarske prakse. Potencialna izpostavitev različnim kemikalijam znotraj panja je bila prepoznana kot resna grožnja preživetju čebelje družine. Raziskali bomo znanstvena poročila, sekundarne znanstvene vire in še posebej patente, ki so usmerjeni k sinergistični rabi različnih kemičnih snovi v pesticidnih pripravkih. Raziskali bomo razpoložljive podatke o delovanju aktivnih snovi, kakor tudi objavljene rezultate interakcij različnih spojin, kakor tudi predlaganih sinergističnih aktivnosti proti žuželkam deklariranih v patentih. Poleg obsežnih baz podatkov bomo pripravili sheme na nivoju organizma, celice in subcelularnem nivoju, da bomo identificirali potencialne in znane sinergistične poti pri čebeli. Uporabili bomo statistične metode za vrednotenje meta analize obstoječih raziskav. Izpostavili bomo najpomembnejše sinergistične poti za čebelo glede na realno rabo pesticidov. Na podlagi razpoložljivih znanj bomo predlagali najpomembnejše raziskave za prihodnost za razjasnitev najbolj nevarnih sinergističnih učinkov pesticidov.
Pomen za razvoj znanosti
S projektom smo povezali več raziskovalnih laboratorijev v skupno analizo znanj na področju sinergističnih učinkov kemikalij na čebele. S skupnim delom so nastali tudi sinergistični učinki v našem delovanju in razumevanju problematike. Zaradi različnih osnovnih temeljnih znanj smo tako pridobivali nova znanja in poglede. Vrednost samih zbranih rezultatov pa je v načrtovanju novih poskusov, ki bodo lahko postopoma razložili različne identificirane potencialne mehanizme sinergističnega delovanja kemikalij na čebele. Tovrstne raziskave sicer dajo neposredne odgovore za problem odmiranja čebel, po drugi strani pa so raziskovani mehanizmi širše prisotni v živem svetu in ne na koncu deloma tudi navezujejo na zdravje človeka. Sodelavci na projektni skupini so v minulem letu objavili več odmevnih znanstvenih prispevkov. Jasna Kralj, Danilo Bevk in Nadrej Čokl so neposredno prispevali z objavama k prepoznavanju znanstvene utemeljenosti problematike odmiranja čebel. Sodelavki Bavcon Kralj Mojca in Trebše Polonca sta prispevali nova spoznanja k razgradnji kemikalij v naravi, sodelavec Primož Zidar pa k razumevanju delovanja piretroidov na kopenske živali. Tekom tekočega leta pričakujemo, da bomo skupaj objavili še prispevke, ki se bodo neposredno navezali na zbrane rezulatate v enoletnem projektu in tako dodatno opozorili znanstvenike na problematiku neraziskanosti specifičnosti sinergističnih učinkov pri čebeli.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je bil namenjen k pojasnitvi možnih sinergističnih učinkov na čebelo in možnost obstojaa le teh v naši domači praksi rabe kemikalij v kmetijstvu in čebelarstvu. Glede na široko paleto možnih sinergističnih učinkov, dejansko obstaja možnost takega delovanja na čebele. V sklepnem poglavju predlagamo 4 ukrepe, ki lahko bistevno pripomorejo k zmanjšanju zastrupljanja čebel. S poročilom smo dali možna izhodišča za pripravo tako ustreznih pravnih ukrepov, kakor tudi podpore za bodoče razsikave. Ključno sporočilo je, da se mora država zavzeti za ustreznejše postopke registracije zaščitnih sredstev in zdravil in najti način za možnost posebnega previdnostnega načela v kolikor obstaja utemeljen sum na možnost sinergističnega delovanja. Pomemben predlog ukrepov je tudi usmerjen v monitoring okolja s čebelami, ki je lahko ključen element splošnega monitoringa okolja tako s stališča zdravja ljudi kot nadzora dogajanja v naravi.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno