Loading...
Projekti / Programi vir: ARRS

DIGITALNO PRESTRUKTURIRANJE DEFICITARNIH POKLICEV ZA DRUŽBO 5.0 (INDUSTRIJO 4.0)

Obdobja
01. januar 2022 - 31. december 2027
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.01.00  Družboslovje  Vzgoja in izobraževanje   
Ključne besede
Življenska in poklicna mobilnost, Izobraževanje in usposabljanje, Družba prihodnosti, Digitalno prestrukturiranje, Deficitarni poklici.
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Upoš. tč.
1.891,67
A''
494,83
A'
1.136,66
A1/2
1.185,12
CI10
260
CImax
37
h10
9
A1
5,88
A3
2,96
Podatki za zadnjih 5 let (citati za zadnjih 10 let) na dan 24. september 2022; A3 za obdobje 2016-2020
Podatki za razpise ARRS ( 04.04.2019 - Programski razpis, arhiv )
Baza Povezani zapisi Citati Čisti citati Povprečje čistih citatov
WoS  53  306  232  4,38 
Scopus  58  406  327  5,64 
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  04433  dr. Boris Aberšek  Konstruiranje  Vodja projekta/programa  2022  709 
Organizacije (7)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0586  Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede  Kranj  5089638018  10.054 
2.  0588  Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta  Ljubljana  1627082  31.078 
3.  0589  Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta  Maribor  5089638013  12.633 
4.  2158  Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta  Koper  1810014003  16.006 
5.  2547  Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko  Maribor  5089638051  16.390 
6.  3045  Univerza v Mariboru, Fakulteta za turizem  Brežice  5089638054  2.813 
7.  7097  Univerza na Primorskem, Fakulteta za management  Koper  1810014002  13.289 
Povzetek
Današnja družba se sooča z vrsto problemov, tako na gospodarske, družbenem in kulturnem področju. Vsi ti problemi pa imajo skupno iztočnico, to je izobraževanje. Iz analize obstoječega stanja se jasno kaže, da so rešitve na področju izobraževanja, predvsem v Sloveniji nesistemske. Te rešitve le redko temelje na dejanskih potrebah družbe in sistematičnih raziskavah. Zaznamo lahko kratkoročne in dolgoročne anomalije na trgu dela: o kratkoročne anomalije so predvsem povezane z neusposobljenim ali nezadostno usposobljenim kadrom za nove izzive, o dolgoročne, sistemske anomalije, ki so predvsem odražajo v pomankanju določenega kadra (deficitarni poklici) na različnih področjih, kot so zdravstvo, zdravstvena nega, turizem, šolstvo. Tudi te anomalije izhajajo predvsem iz pomankanja relevantnih in zanesljivih raziskav, nepopolnih analiz in napačnih interpretacij. Kot družba smo se sicer pričeli zavedati te problematike, a rešitve, ki jih izvajamo so nesistemske in nesistematske in ne temeljijo na resnih raziskavah in njihovih izsledkih. Predlog te programske skupine poleg zaznave in sanacije kratkoročnih problemo naslovlja predvsem dolgoročne probleme in izzive ki so pred nami. Pri tem izhajamo iz premise, da družba prihodnosti že danes ustvarja zametke popolnoma novih delovnih mest in zahtev, popolnoma novih poklicev, ki so danes v takšni ali drugačni obliki še deficitarni, jutrišnji dan pa bo namenjen predvsem njim. Zato bomo sistematsko pristopili k raziskavam in analizi primerov dobrih praks v svetu in ob tem razvijali potrebne učne vsebine, spodbudna učna okolja in primerne formalne in neformalne oblike izobraževanja na podlagi resnih in temeljnih raziskav. Če želimo, da poklice, ki so danes pretežno deficitarni, mnogokrat so to poklici ki so zahtevni in zahtevajo intenziven študij in kompleksna znanja narediti bolj atraktivne, morajo raziskave kariernih možnosti biti ozko povezana s potrebami trga dela in njihovimi zahtevami. Če želimo stopiti v korak z razvitimi družbami, mora naš razvoj biti skrbno načrtovan in pravočasno izveden (in to čim prej!). Čeprav je večino sveta in Slovenija z njim, nekako še vedno na razpotju, v prostor-času med tretjo in četrto industrijsko revolucijo, pa moramo kadre prihodnosti raziskovati, analizirati in spoznati že danes, jih sistematično razvijati, poudarjati njihvo dolgoročno atraktivnost ter zanje ustvarjati dovolj spodbudna učna in delovna okolja in s tem razvijati posameznikovo poklicno in življensko mobilnost. Rezultati izhajajoči iz temeljnih raziskav predlagane programske skupine ne bodo zanimivi zgolj s teoretskega vidika, ampak bodo imeli tudi aplikativno vrednost. Prav tako pa bomo spodbujali kakovost in sodelovanje med institucijami in organizacijami, ki ponujajo učne priložnosti, podjetji, družbenimi partnerji in drugimi relevantnimi entitetami iz celotne Evrope.
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati izhajajoči iz temeljnih raziskav predlagane programske skupine ne bodo zanimivi zgolj s teoretskega vidika, ampak bodo imeli tudi aplikativno vrednost, relativno visok vpliv na kvaliteto izobraževanja tako v Sloveniji kot tudi zunaj nje. Rezultati nam ne bodo povedali samo, ali so določene smernice razvoja in način izobraževanju doberi ali slabi oziroma etični ali neetični, ampak bodo ustvarjali ali vsaj predlagali določene sistemske rešitve in standarde, s katerim bomo lahko ocenili vse bodoče smernice razvoja v izobraževanju. Tako bi lahko morebitne negativne vplive takšnega načina izobraževanja zatrli že v kali. Prav tako se bo izboljšala kakovost in sodelovanje med institucijami ali organizacijami, ki ponujajo učne priložnosti, podjetji, družbenimi partnerji in drugimi relevantnimi entitetami iz celotne Evrope, kot je npr. The European AI Alliance, katere člani smo. Predlagani program pa bo olajšal tudi razvoj ustreznih praks v zvezi z uvajanjem sodobnih učnih metod in učnih okolij na področje specialne pedagogike ter prenos ustreznih kognitivnih, socialnih in emocionalnih kompetenc tudi tja. Načrt je, da bi se nekatere aktivnosti programa ... Hkrati pa smo skozi dosedanje uspešno dokončane projekte razvil izjemno dobro povezavo s partnerskimi šolami na področju osnovnega in srednjega šolstva v sloveniji in različnimi evropskimi in drugimi solami in izobrabraževalnimi organizacijami po svetu.Na tej podlagi lahko upravičeno pričakujemo tudi družbeno-ekonomsko uspešnost projekta.
Pomen za razvoj Slovenije
Če velja dosežke na področju gospodarstva, še to toliko bolj velja za dosežke na družbenem in kulturnem področju. Da se je sružba kot celota, razvila do te stopnje, do aktere se je, je zasluga človeške sposobnosti učenja in prilagajanja. Šele s pojavom sistematičnega pristopa k učenju in poučevanju pa se je pričela ustvarajti družba, ki jo poznamo danes. Podobno velja tudi za kulturo. Vpliv izobraževanja na področje družbenih in kulturnih dejavnosti je neopislijiv, je tako obsežen, da bi bilo brezpredmetno navajati posamične dosežka. Člani programske skupine pa smo del izobraževanja, smo sodelovali pri kreiranju velikeka dela te družbe in tudi kulture od primarne, do tercialne stopnje in ustvarili na tisoče diplomantov, ki so gibalo razvoja tako na področju gospodarstva, družbe in kulture. Potencialni vpliv raziskav te raziskovalne skupine na družbene in posledično tudi kulturne dejavnosti se bo kazal predvsem na dveh področjih: o kratkoročno na področju predvsem neformalnega izobraževanja in usposbljanja, s čimer bomo znatno dvigovali kvaliteto družbenih in kulturnih dejavnosti o dolgoročno, ko bomo zarisovali smernice razvoja celotne družbe po vzoru japonskega modela Družbe 5.0, kjer niso izpostavljeni le tehnološki (gospodarski vidiki) temveč tudi humanistične, družbene in kulturne dejavnosti kot primarni podstat celotne družbe. Člani te programske skupine pa so že dosedaj in bodo seveda tudi v okviru predvidene programske skupine delovali na različnih področijih od infrastrukture, javna uprave, kulturnega razvoja, zdravstva, varstva naravne in kulturne dediščine, promocija države, dostopa do tujih znanj ter so in v prihodnosti še bodo bolj intenzivno vključeveniv mednarodno delitev dela s poudarkom študije primerov dobrih praks s področja razvoja kadrov.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno