Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Razpoznavanje vzorcev

Obdobja
01. januar 1999 - 31. december 2003
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.06.00  Tehnika  Sistemi in kibernetika   
2.07.00  Tehnika  Računalništvo in informatika   
2.08.00  Tehnika  Telekomunikacije   

Koda Veda Področje
T120  Tehnološke vede  Sistemsko inženirstvo, računalniška tehnologija 
T121  Tehnološke vede  Obdelava signalov 
T125  Tehnološke vede  Avtomatizacija, robotika, nadzorno inženirstvo 
T180  Tehnološke vede  Telekomunikacijsko inženirstvo 
B110  Biomedicinske vede  Bioinformatika, medicinska informatika, biomatematika, biometrija 
P176  Naravoslovno-matematične vede  Umetna inteligenca 
Ključne besede
Razpoznavanje vzorcev, razpoznavanje govora, razpoznavanje slik, razumevanje govora, analiza slik, umetni vid, aktivni vid, govorne tehnologije, obdelava signalov, razpoznavanje biomedicinskih signalov, razpoznavanje okoljskih vzorcev
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (11)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  05071  dr. Ankica Babič  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  104 
2.  11805  dr. Simon Dobrišek  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  284 
3.  06856  dr. Stanislav Kovačič  Sistemi in kibernetika  Vodja  2001 - 2003  390 
4.  09580  dr. France Mihelič  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  313 
5.  01938  dr. Nikola Pavešič  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2001 - 2003  658 
6.  21310  dr. Janez Perš  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2001 - 2003  244 
7.  19230  dr. Peter Rogelj  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2001 - 2003  123 
8.  21308  dr. Boštjan Vesnicer  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  68 
9.  05544  dr. Marjan Vezjak  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2001 - 2003  103 
10.  12000  dr. Jerneja Žganec Gros  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  290 
11.  19236  dr. Janez Žibert  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  272 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1538  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko  Ljubljana  1626965  27.985 
Povzetek
Razpoznavanje vzorcev je znanstvena veda, ki se ukvarja z umetnimi zaznavnimi sistemi, to je, s stroji, ki lahko z gledanjem, s poslušanjem, s tipanjem in podobno, s simboli opisujejo okolje, ki jih obkroža. Postopki razpoznavanja vzorcev se uporabljajo na številnih področjih človekove dejavnosti, na primer za: razpoznavanje črk, številk, tiska, rokopisa, razpoznavanje prstnih odtisov in človeških obrazov, razpoznavanje predmetov v prostoru, razpoznavanje naravnih virov iz letalskih in satelitskih posnetkov, razpoznavanje potresov, razpoznavanje posameznih ločeno izgovorjenih besed, razpoznavanje (razumevanje) normalnega govora, istovetenje govorcev, analiza elektrokardiograma in vektorskega elektrokardiograma, analiza elektroencefalograma, razpoznavanje bolezni (diagnoze, ki slone na laboratorijskih testih, meritvah, analizah,...), itn.V naši raziskovalni skupini bomo teoretične in aplikativne raziskave na področju razpoznavanja vzorcev usmerili predvsem na razpoznavanje in analizo: a) vidnih vzorcev, b) slušnih vzorcev, c) biomedicinskih vzorcev in d) okoljskih vzorcev. ad a) Posvetili se bomo raziskavam iz: robotskega vida, aktivnega vida, določanja lege in oblike predmetov, predstavitve prizora in predmetov v prizoru na podlagi videza in na več stopnjah ločljivosti, načrtovanja naslednjega pogleda v odvisnosti od zastavljene naloge, ter koordinacije oko-roka pri doseganju in prijemanju predmetov v neumerjenih in šibko umerjenih sistemih robotskega vida. ad b) Posvetili se bomo od jezika odvisnim postopkom in činiteljem analize in razpoznavanja govora: zbiranju in dokumentiranju slovenskih govornih in tekstovnih zbirk, določitvi in izbiri primernih osnovnih govornih enot za razpoznavanje in tvorjenje govora, izdelavi posebnih slovarjev in leksikonov slovenskega jezika, razvoju orodij za beleženje raznih, za slovenski jezik specifičnih, akustičnih in prozodičnih meritev in njihovemu izvajanju ter določitvi in razvoju podsistemov za slovnično in pomensko razgradnjo slovenskega govora. ad c) Posvetili se bomo analizi in razpoznavanju biomedicinskih vzorcev v diagnostične namene. S postopki avtomatskega učenja bomo zgradili bazo znanja, potrebno za ugotavljanje in spremljanje bolezenskih sprememb. Iz biomedicinskih vzorcev pridobljeno bazo bomo uporabili v sistemu za avtomatsko diaganosticiranje ter za izdelavo multimedijskega učnega pripomočka za študente medicine in zdravnike. ad d) Naša prizadevanja bomo usmerili na analizo in razpoznavanje onesnaženja vodotokov, zraka in tal iz kompleksnih okoljskih vzorcev, kot so na primer, satelitski posnetki, vzorci avtomatskih merilnih postaj in ročno pridobljeni vzorci.
Pomen za razvoj znanosti
Pomen programa Razpoznavanje vzorcev je v skupnem obravnavanju sistemov umetnega vida, sistemov govornega sporazumevanja, diagnostičnih in okoljskih sistemov. Na primer, govorne komunikacije predstavljajo človeku najbolj naraven način sporazumevanja in nobena druga oblika zaznavanja ne more človeku v celoti nadomestiti vida. Zato bo razpoznavanje vzorcev vedno pomembnejša sestavina umetnih inteligentnih sistemov, ki bodo imeli v svetu prihodnosti vse večji pomen. Takšni sistemi pomenijo pomemben korak k ustvarjanju človeku prijaznejšega okolja, pripomorejo k boljši kvaliteti življenja in so okolju prijazni.Po drugi strani pa bogatijo znanja na področjih sistemov in kibernetike, računalništva in informatike, medicine, jezikoslovja in ekologije.
Pomen za razvoj Slovenije
Stroji z možnostjo samodejnega razpoznavanja vzorcev so nepogrešljiv del vsakega inteligentnega robotskega sistema, lahko pa jih uporabljamo tudi kot samostojne izdelke visoke tehnološke vrednosti. To so na primer: strežni roboti, stroji za branje in narekovanje besedil, stroji za preverjanje oseb na podlagi prstnih odtisov, očesne šarenice, obrazov ali govora, stroji za analizo kardiogramov, encefalogramov, dvo in trorazsežnih rentgenogramov in tako naprej.Raziskave na področju govornih tehnologij so za Slovenijo še posebej pomembne, saj naš jezik predstavlja enega izmed temeljev naše nacionalne identitete, tujci pa se celovitih rešitev s tega področja za naš jezik ne bodo lotili.Republika Slovenija bo morala v prihodnje nameniti še mnogo več sredstev tudi za sanacijo okoljskih škod, kot pa jih trenutno vlaga v zaščito slovenskega okolja in prostora, če ne bo sprejemala kakovostnih okoljskih odločitev. Za ta namen pa bodo predlagane raziskave predstavljale bistveni pripomoček.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno