Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Geotehnologija

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.16.00  Tehnika  Rudarstvo in geotehnologija   

Koda Veda Področje
T340  Tehnološke vede  Rudarstvo 
T270  Tehnološke vede  Okoljska tehnologija, nadzor onesnaženja 
Ključne besede
geotehnologija, rudarstvo, podzemne gradnje, ravnanje z odpadki, sekundarne surovine, varovanje okolja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (8)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  15249  dr. Barbara Čenčur Curk  Geologija  Raziskovalec  2004 - 2008  510 
2.  23629  dr. Damjan Hann  Rudarstvo in geotehnologija  Mladi raziskovalec  2004 - 2007  31 
3.  14399  dr. Jože Kortnik  Rudarstvo in geotehnologija  Raziskovalec  2004 - 2008  367 
4.  09644  dr. Jakob Likar  Rudarstvo in geotehnologija  Raziskovalec  2004 - 2008  1.884 
5.  00143  dr. Franc Runovc  Elektronske komponente in tehnologije  Vodja  2004 - 2008  157 
6.  03248  dr. Janez Stražišar  Rudarstvo in geotehnologija  Raziskovalec  2004 - 2008  104 
7.  18561  Marija Štefančič    Tehnični sodelavec  2004 - 2008 
8.  18803  dr. Vladimir Vukadin  Gradbeništvo  Raziskovalec  2004 - 2008  727 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0210  Inštitut za rudarstvo, geotehnologijo in okolje  Ljubljana  5051576000  4.496 
2.  1555  Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta  Ljubljana  1627074  19.762 
Povzetek
Rudarstvo in geotehnologija sta področji od katerih je prvo predvsem orientirano v pridobivanje mineralnih surovin, drugo pa uporablja specifična znanja iz rudarstva za sanacijske in okoljevarstvene posege v okolje. Obema je skupno obsežno podpodročje karakteriziranja grobodisperznih sistemov trdne faze. S konceptom čim večje zaščite okolja postaja geotehnologija zelo širok pojem, ki posega z uvajanjem novih tehnologij že tudi na samo osnovno (in primarno) področje pridobivanja mineralnih surovin. Sem lahko štejemo tudi raziskave o upravičenosti zamenjave elektro-filterskega (EF) pepela s stabilizatom, ki je produkt čiščenja dimnih plinov TE Šoštanj. Predmet raziskav so nova tehnologija mešanja, transporta in odlaganja ter porabe energije v smislu čim manjšega (škodljivega) vpliva na okolje. Koncept varovanja okolja in karakteriziranja disperznih sistemov zapolnjujejo še raziskave o vplivu magnetne obdelave napajalnih voda za industrijske in gospodinjske namene. Raziskave napetostno deformacijskih sprememb v naravnih in umetnih materialih (skratka v disperznih sistemih) pri posegih v zemeljski skorji so povezane z analitičnimi in numeričnimi analizami ter meritvami v laboratoriju in na terenu samem s ciljem ugotavljanja medsebojnih povezav med posameznimi fizikalno mehanskimi lastnostmi. Kompleksna obravnava dogajanj v kamninah in zemljinah je povezana z razporeditvijo (merjenih in izračunanih) napetosti ter geološko zgradbo na eni in tehnološkimi posegi na drugi strani. Geotehnologija obravnava sisteme, ki so povezani na zemeljskem površju ali pod površjem. V tem smislu lahko obravnavamo tudi odpadne snovi, ki se pojavljajo kot sekundarne surovine in je za njih potrebna predhodna mehanska predelava. Podzemna voda igra zelo pomembno vlogo v večini geotehnoloških problemih. Skoraj vsak geotehnološki poseg se sooča s problemi podzemne vode. Z vidika okoljskega inženirstva je pomemben vpliv različnih geotehnoloških posegov na vodne vire. Pri tem je pomembna zaščita vodnih virov, predvsem na krasu in poljih, ki so zelo pomembni vodonosniki v Sloveniji.
Pomen za razvoj znanosti
Geotehnologija postaja ključni dejavnik pri proučevanju in trajnostnem varovanju okolja. Raiskovalne metode so raznovrstne, od zahtevnih numeričnih modeliranj do komplesknih laboratorijskih preiskav. Kot je razvidne iz objav, so se v preteklosti raziskovalni in znanstveni rezulati skupine dobro verificrali preko različnih objav ter se tako potrdili mednarodno ter v veliki meri tudi v praktičnem pomenu v slovenski okoljski problematiki. Kot poseben napredek v preteklem obdobju velja izpostaviti področje numeričnega modeliranja s pomočjo brezmrežnih metod ter nastanek Laboratorija za geomehanske raziskave in modeliranje kot dejavnosti, ki se nista finacirali iz programa, sta pa pomembno prispevali k skupnim končnim rezultatom.
Pomen za razvoj Slovenije
Področje geotehnologije lahko zaradi svoje raznovrstnosti bistveno prispeva k izboljšanju okoljske problematike in ter k trajnostnemu razvoju Slovenije, saj združuje vsa potrebna kompleksna znanja. Vse bolj je tudi vpeto v energetsko in prometno problematiko, kar ji zagotavlja - vsaj strokovno - delo na relevantnem raziskovalnem področju v Sloveniji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno