Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Geotehnologija

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.16.00  Tehnika  Rudarstvo in geotehnologija   

Koda Veda Področje
T340  Tehnološke vede  Rudarstvo 
T270  Tehnološke vede  Okoljska tehnologija, nadzor onesnaženja 

Koda Veda Področje
2.11  Tehniške in tehnološke vede  Druge tehniške in tehnološke vede 
Ključne besede
geotehnologija, rudarstvo, podzemne gradnje, ravnanje z odpadki, sekundarne surovine, varovanje okolja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (10)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  03612  dr. Bojana Dolinar  Gradbeništvo  Raziskovalec  2009 - 2012  251 
2.  14399  dr. Jože Kortnik  Rudarstvo in geotehnologija  Raziskovalec  2011  367 
3.  09644  dr. Jakob Likar  Rudarstvo in geotehnologija  Vodja  2009 - 2012  1.884 
4.  14094  dr. Borut Macuh  Gradbeništvo  Raziskovalec  2009 - 2012  343 
5.  00143  dr. Franc Runovc  Elektronske komponente in tehnologije  Raziskovalec  2009 - 2012  157 
6.  04475  dr. Stanislav Škrabl  Gradbeništvo  Raziskovalec  2009 - 2012  440 
7.  03038  dr. Ludvik Trauner  Gradbeništvo  Raziskovalec  2009 - 2012  493 
8.  15886  dr. Goran Vižintin  Rudarstvo in geotehnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  485 
9.  15482  dr. Leopold Vrankar  Rudarstvo in geotehnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  40 
10.  11755  dr. Željko Vukelič  Rudarstvo in geotehnologija  Raziskovalec  2012  320 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0797  Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo  Maribor  5089638011  12.654 
2.  1555  Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta  Ljubljana  1627074  19.918 
Povzetek
Rudarstvo in geotehnologija sta področji od katerih je prvo predvsem orientirano v pridobivanje mineralnih surovin, drugo pa uporablja specifična znanja iz rudarstva za sanacijske in okoljevarstvene posege v okolje. Obema je skupno obsežno podpodročje karakteriziranja grobodisperznih sistemov trdne faze. S konceptom čim večje zaščite okolja postaja geotehnologija zelo širok pojem, ki posega z uvajanjem novih tehnologij že tudi na samo osnovno (in primarno) področje pridobivanja mineralnih surovin. Sem lahko štejemo tudi raziskave o upravičenosti zamenjave elektro-filterskega (EF) pepela s stabilizatom, ki je produkt čiščenja dimnih plinov TE Šoštanj. Predmet raziskav so nova tehnologija mešanja, transporta in odlaganja ter porabe energije v smislu čim manjšega (škodljivega) vpliva na okolje. Koncept varovanja okolja in karakteriziranja disperznih sistemov zapolnjujejo še raziskave o vplivu magnetne obdelave napajalnih voda za industrijske in gospodinjske namene. Raziskave napetostno deformacijskih sprememb v naravnih in umetnih materialih (skratka v disperznih sistemih) pri posegih v zemeljski skorji so povezane z analitičnimi in numeričnimi analizami ter meritvami v laboratoriju in na terenu samem s ciljem ugotavljanja medsebojnih povezav med posameznimi fizikalno mehanskimi lastnostmi. Kompleksna obravnava dogajanj v kamninah in zemljinah je povezana z razporeditvijo (merjenih in izračunanih) napetosti ter geološko zgradbo na eni in tehnološkimi posegi na drugi strani. Geotehnologija obravnava sisteme, ki so povezani na zemeljskem površju ali pod površjem. V tem smislu lahko obravnavamo tudi odpadne snovi, ki se pojavljajo kot sekundarne surovine in je za njih potrebna predhodna mehanska predelava. Podzemna voda igra zelo pomembno vlogo v večini geotehnoloških problemih. Skoraj vsak geotehnološki poseg se sooča s problemi podzemne vode. Z vidika okoljskega inženirstva je pomemben vpliv različnih geotehnoloških posegov na vodne vire. Pri tem je pomembna zaščita vodnih virov, predvsem na krasu in poljih, ki so zelo pomembni vodonosniki v Sloveniji.
Pomen za razvoj znanosti
Prispevek k razvoju znanosti v smislu doseganja predpostavljenih ciljev je bil dosežen na področju modeliranja različnih procesov v raznolikih naravnih in umetnih okoljih s poudarkom na vključevanju multikvadratične funkcije MQ funkcije v nivojne metode, kar je omogočilo konstruiranje bolj učinkovitega postopka, ki smo ga stabilizirati s pomočjo prilagodljivega požrešnega algoritma. Prav tako je bil razvitj konstitutivni model večkrat porušene in ponovno skomprimirane hribine pri večkratnem podetažnem odkopavanju premoga. Nadalje so bile uspešno izvedene numerične simulacije točenja zdrobljenega premoga v širokočelni odkopni prostor z 2D in 3D numeričnim modelom z namenom določitve mejnih vrednosti pri koncentriranem pridobivanju premoga iz nadkopnega dela. Tudi na področju preverjanja zanesljivosti instrumentov za beleženje horizontalno-vertikalnega spektralnega razmerja mikrotremorjev smo opisali nov postopek, kjer s pomočjo dveh referenčnih seizmoloških sistemov preverimo vpliv prenosih funkcij testiranega sistema na krivuljo spektralnega razmerja mikrotremorjev, ne da bi vnaprej poznali prenosne funkcije kateregakoli od sistemov. Pokazali smo smo tudi nov postopek izračuna lastnega šuma seizmometra z enim referenčnim seizmometrom, ki omogoča z enim referenčnim instrumentom-seizmometrom, izračun lastnega šuma testiranega sistema.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati raziskovalnega programa imajo velik pomen za rudarstvo, in s tem posredno vplivajo na kakovostno in zanesljivo oskrbo termoelektrarne s premogom. Rezultati so uporabni za prenos znanja v podobna okolja, ki pokrivajo gradnjo podzemnih objektov ter nasplošno gradnjo geotehničnih objektov v različnih hribinah na in pod zemeljskim površjem. Na osnovi razvitih in preizkušenih modelov, ki so jih člani programske skupine razvili in dopolnili, je moč z njihovo implementacijo utemeljeno racionalizirati gradnjo različnih gradbenih in rudarskih objektov. Prav tako imajo dobljeni rezultati praktični pomen pri načrtovanju in postavitvi potresnih opazovalnic v Republiki Sloveniji, saj je območje podvrženo pogostim potresnim in drugim seizmičnim pojavom.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno