Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Makroekonomska ekonometrična analiza razvoja, rasti ter zunanje in notranje stabilnosti slovenskega gospodarstva

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.02.00  Družboslovje  Ekonomija   

Koda Veda Področje
S180  Družboslovje  Ekonomija, ekonometrija, ekonomska teorija, ekonomski sistemi, ekonomska politika 
Ključne besede
Integracija, konkurenčnost, inflacija, zaposlenost, ravnotežje plačilne bilance, gospodarska rast, gospodarski razvoj, ekonomska in razvojna politika, blaginja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (10)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  09741  mag. Velimir Bole  Ekonomija  Tehnični sodelavec  2005  599 
2.  23547  Branka Brinar    Tehnični sodelavec  2005 - 2008  27 
3.  15500  dr. Mejra Festić  Ekonomija  Raziskovalec  2007 - 2008  469 
4.  23395  Žiga Jere  Ekonomija  Tehnični sodelavec  2005  39 
5.  09744  dr. Franc Križanič  Ekonomija  Vodja  2004 - 2008  690 
6.  01332  dr. Jožef Mencinger  Pravo  Raziskovalec  2005 - 2008  1.042 
7.  19448  dr. Žan Jan Oplotnik  Ekonomija  Raziskovalec  2005 - 2008  751 
8.  22568  mag. Peter Rebec  Ekonomija  Tehnični sodelavec  2005  23 
9.  08455  dr. Franjo Štiblar  Ekonomija  Raziskovalec  2005 - 2008  933 
10.  16310  dr. Robert Volčjak  Ekonomija  Raziskovalec  2005 - 2008  174 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0541  EIPF, Ekonomski inštitut, d.o.o.  Ljubljana  5051452000  1.705 
Povzetek
Makroekonomska ekonometrična analiza razvoja, rasti ter zunanje in notranje stabilnosti slovenskega gospodarstva je neizogiben vir informacij za normalno delovanje in razvoj gospodarstva v njegovi postindustrijski fazi razvoja ter v občutljivem obdobju procesa pridruževanja EU. Rezultati teh analiz predstavljajo podporo slovenske znanosti gospodarstvu in ekonomski politiki. Pri tem bodo v programu osvetljeni dolgoročni razvojni vidiki vzpostavljanja slovenske in evropske konkurenčnosti na svetovnem trgu ter kratkoročni vidiki s prikazom faktorjev, ki vplivajo na rast BDP, zaposlenosti in izvoza ter na stabilnost cen in zunanjetrgovinska ravnotežja. Vsaki od omenjenih komponet programa se posvečamo posebej, obenem pa so rezultati prikazani tudi sintetično v obliki modelskih napovedi. Program zajema tudi analizo specifičnih trgov (finančni, energetski, telekomunikacijski, nepremičninski) ter aplicira rezultate na raven občin. Cilj programa je kakovostna informacija gospodarstvu in ekonomski politiki, ki omogoča takšno poslovno ter gospodarsko politiko, da se bo Slovenija še naprej razvijala hitreje od ostalih članic EU, ne da bi pri tem izgubila notranje in zunanje ravnotežje in si z eno od oblik finančne krize poslabšala razvojne možnosti.
Pomen za razvoj znanosti
Člani raziskovalne skupine EIPF d.o.o. so avtorji gradualističnega pristopa tranzicije malega odprtega gospodarstva iz socialističnega tipa gospodarjenja (ilirski socializem) v sodobno tržno gospodarstvo. V procesu izvajanja raziskovalnega programa s svojimi analizami podpirajo slovensko gospodarstvo in slovensko ekonomsko politiko, svoja spoznanja na posameznih področjih pa objavljajo tudi v pomembnih svetovnih znanstvenih revijah. Teh člankov ni veliko, saj gre za sintezo znanstvenih spoznanj na posameznih področjih. V procesu izvajanja programa pričakujemo objave na področju vključevanja malega odprtega gospodarstva v monetarno unijo, vpliv integracije energetskega trga gospodarske unije na delovanje energetike v njegovih članicah, razvoj finančnega sistema držav članic v pogojih monetarne unije, dinamiko relevantnih trgov posameznih dobrin v državah članicah monetarne unije, možnosti fiskalne politike pri stabilizaciji in spodbujanju razvoja v državah članicah monetarne unije.
Pomen za razvoj Slovenije
Gospodarjenje na sodobni ravni razvoja, tako v podjetjih kot v celi državi ni možno brez ustreznih informacijskih podlag, ki jih dajejo rezultati kontinuiranih makroekonomskih empiričnih analiz. Rezultati programa »Makroekonomska ekonometrična analiza razvoja, rasti ter zunanje in notranje stabilnosti slovenskega gospodarstva« bodo omogočili vodenje takšne poslovne politike v podjetjih ter ekonomske in razvojne politike na ravni države, da bo na Slovenskem zagotovljena stabilna gospodarska rast, temelječa na intenzivnem razvoju. V tem okviru bo del ekonometričnih analiz namenjen oceni učinkov in predlogov stabilnega financiranja velikih infrastrukturnih investicij na Slovenskem. Člani raziskovalne skupine EIPF pri svojem delu razvijajo tudi nove empirične pristope v analizi makroekonomskih gibanj in struktur. Spoznanja so svetovni ekonomski znanosti neposredno dostopna v elektronski obliki.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno