Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Makroekonomska ekonometrična analiza razvoja, rasti ter zunanje in notranje stabilnosti slovenskega gospodarstva

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.02.00  Družboslovje  Ekonomija   
5.05.00  Družboslovje  Pravo   

Koda Veda Področje
S180  Družboslovje  Ekonomija, ekonometrija, ekonomska teorija, ekonomski sistemi, ekonomska politika 

Koda Veda Področje
5.02  Družbene vede  Ekonomija in poslovne vede 
5.05  Družbene vede  Pravo 
Ključne besede
Ekonometrija, Simulacije in napovedovanje, Gospodarska gibanja, Blaginja, Gospodarski napredek, Gospodarska rast, Makroekonomija, Monetarna ekonomika, Fiskalna politika, Mednarodna ekonomija, Ekonomske integracije, Trg dela, Trg kapitala, Vloga ekonomije, Javna uprava, Energetski trg
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Upoš. tč.
1.979,85
A''
97,68
A'
797,52
A1/2
1.257,53
CI10
605
CImax
136
h10
11
A1
6,71
A3
0,32
Podatki za zadnjih 5 let (citati za zadnjih 10 let) na dan 25. april 2024; A3 za obdobje 2018-2022
Podatki za razpise ARIS ( 04.04.2019 - Programski razpis , arhiv )
Baza Povezani zapisi Citati Čisti citati Povprečje čistih citatov
WoS  70  564  520  7,43 
Scopus  90  753  703  7,81 
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  18866  dr. Alenka Kavkler  Ekonomija  Vodja  2018 - 2024  217 
2.  09744  dr. Franc Križanič  Ekonomija  Raziskovalec  2018 - 2023  690 
3.  01332  dr. Jožef Mencinger  Pravo  Upokojeni raziskovalec  2018 - 2022  1.042 
4.  30609  dr. Sonja Šlander Wostner  Ekonomija  Raziskovalec  2019 - 2023  96 
5.  08455  dr. Franjo Štiblar  Ekonomija  Upokojeni raziskovalec  2018 - 2023  933 
6.  27814  dr. Borut Vojinović  Ekonomija  Raziskovalec  2018 - 2023  256 
7.  33499  dr. Tanja Vojinović Sirk  Družboslovje  Raziskovalec  2018  36 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0541  EIPF, Ekonomski inštitut, d.o.o.  Ljubljana  5051452000  1.703 
Povzetek
EIPF, Ekonomski inštitut je neodvisna institucija, ki z uporabo empiričnih-ekonometričnih metod proučuje delovanje slovenskega in svetovnega gospodarstva in z rezultati raziskovalnega dela pomaga Republiki Sloveniji pri koncipiranju in vodenju ekonomske ter razvojne politike. Inštitut je nastal ob postopnem vpeljevanju tržnega gospodarstva v Sloveniji (1963), nato pa z analizami podprl vodenje slovenske ekonomske politike med naftno in dolžniško krizo, pri uvajanju lastne valute, ob vstopu Slovenije v EU ter ob prevzemu evra. V zadnjem obdobju se EIPF posveča prilagajanju slovenskega gospodarstva razmeram po svetovni finančni krizi, specifikam delovanja monetarne unije evroobmočja ter v danih razmerah ustvarjanju pogojev za gospodarsko rast, konkurenčnost in blaginjo prebivalcev Slovenije. V raziskovalnem programu »Makroekonomska ekonometrična analiza razvoja, rasti ter zunanje in notranje stabilnosti slovenskega gospodarstva« bo na osnovi empirične analize pojasnjena povezava med razvojno politiko, vodeno po konceptu evropskega razvojnega modela, strukturo gospodarstva, pridobljenimi komparativnimi prednostmi in gospodarsko rastjo. Analiziran bo proces slovenskega dohitevanja (catching-up) najrazvitejših članic EU, posebej bo definirana heterodoksna ekonomska (proti-ciklična) politika z njenimi teoretskimi osnovami in mehanizmi (ukrepi), v tej zvezi pa bo predstavljena tudi za Slovenijo optimalna regulacija finančnega sektorja. Z modernimi ekonometričnimi metodami bo analizirana dolgoročna vzdržnost fiskalne politike glede na medčasovno proračunsko omejitev ter proti-ciklično vlogo te politike. Pariteta kupne moči (PPP) bo analizirana z drsečim nelinearnim pristopom, zaradi dokumentiranih pomanjkljivosti linearnih specifikacij.      Delovanje institucij na dveh posebnih področjih predstavlja conditio sine qua non gospodarske stabilnosti in razvoja sodobnega gospodarstva: delovanje javnih služb in trga energije. Zato bomo analizirali faktorje učinkovitosti upravnih sistemov z vidika zagotavljanja blaginje ter pojasnili delovanje trga energije z njegovimi asimetričnimi ciklusi občasne omejitve ponudbe energije ter visokih podražitev energentov.
Pomen za razvoj znanosti
V procesu izvajanja raziskovalnega programa pričakujemo kar nekaj prispevkov k znanosti, predvsem na področju ekonomskega modeliranja in analize delovanja sodobnega, odprtega, socialno-tržnega malega gospodarstva, vključenega v EU in območje evra. V zadnjem desetletju je postalo jasno, da se je paradigma, utemeljena na ekstenzivnem zadolževanju, finančnem poglabljanju, prenosu proizvodnje v manj razvite dele sveta in velikih infrastrukturnih investicijah izpela, za seboj pa pustila precej neravnovesij v sodobni socialno-tržno naravnani državi. Potrebujemo novo paradigmo z drugačnim pristopom ekonomske politike in večjo vlogo razvojne politike ob upoštevanju medsebojno prepletajočega se delovanja trga in  države (njenih politik), s končnim motivom nosilcev politike v zagotavljanju blaginje. Glede na navedeno pričakujemo znaten prispevek k znanosti na področju vodenja ekonomske in razvojne politike pri  odpravljanju  makroekonomskih neravnovesij,  spodbujanju gospodarskega razvoja ter vzpostavljanja pogojev slovenskega približevanja ravni najbolj razvitih držav,  napovedovanju gospodarskih gibanj,  koncipiranju učinkovite politike varovanja okolja ter na področju izboljšanja učinkovitosti sistemov socialne države.
Pomen za razvoj Slovenije
Sodobno gospodarjenje in vodenje ekonomske politike ni mogoče brez ustrezne prilagoditve na nove razmere, ki so nastale po  globalni finančni in gospodarski krizi ter nastopu novega merkantilizma v pogojih skrajne odprtosti malih razvitih gospodarstev, kot je slovensko. Prav tako vse našteto ni mogoče brez integracije sodobnih modelov napovedovanja ekonomske aktivnosti in kvalitetne podatkovne osnove. Slednje pa je lahko le rezultat kontinuiranih makroekonomskih raziskav in empiričnih analiz. Rezultati predlaganega programa bodo po naši oceni omogočili vodenje takšne  ekonomske in razvojne politike, da bo v Sloveniji znova mogoča dolgoročno stabilna, socialno in družbeno primerna in trajnostna gospodarska rast. V tem okviru pričakujemo, da bo del rezultatov programskega dela usmerjen v oceno posledic preteklega dogajanja, del pa v predloge in ocene prihodnjih ekonomskih gibanj. Ob tem ni odveč opomniti, da člani programske skupine razvijajo inovativne in predvsem empirično podprte metode analize in napovedovanja ekonomskih gibanj ter struktur, spoznanja pa neposredno integrirajo v prakso in tako intenzivno prenašajo rezultate svojega dela v trenutno ekonomsko in družbeno sfero.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno