Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Sistem za avtomatizirano in integrirano sočasno proizvodnjo različnih izdelkov

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.10.03  Tehnika  Proizvodne tehnologije in sistemi  Avtomatizacija 

Koda Veda Področje
T125  Tehnološke vede  Avtomatizacija, robotika, nadzorno inženirstvo 
Ključne besede
fleksibilna avtomatizacija proizvodnje, računalniško integrirana proizvodnja, proizvodnja hrane
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (9)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  09849  Borut Lenart  Tehnika  Tehnični sodelavec  2007 - 2009  39 
2.  04151  dr. Ladislav Lenart  Tehnika  Raziskovalec  2007 - 2009  93 
3.  00118  dr. Bojan Nemec  Tehnika  Raziskovalec  2007 - 2009  286 
4.  06654  Jožef Opeka    Tehnični sodelavec  2007 - 2009 
5.  03327  dr. Anton Ružić  Tehnika  Raziskovalec  2007 - 2009  60 
6.  11772  dr. Aleš Ude  Tehnika  Raziskovalec  2007 - 2009  457 
7.  03264  Bogomir Vrhovec  Tehnika  Tehnični sodelavec  2007 - 2009  60 
8.  06655  Janez Zalar    Tehnični sodelavec  2007 - 2009 
9.  03332  dr. Leon Žlajpah  Tehnika  Vodja  2007 - 2009  265 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  86.973 
Povzetek
Cilj projekta so raziskave, potrebne za izvedbo proizvodnega sistema za sočasno izdelavo različnih artiklov. To so različni tipi čajnih mešanic, pakirani v različne oblike škatlic, ki so spet pakirane v različne transportne kartone, zlagane po različnih vzorcih na europalete. V sklopu dosedanjih aktivnosti smo realizirali sistem, ki lahko na eni liniji pakira vse dosedanje inačice artiklov. Tako je podjetje doseglo fleksibilnosti in produktivnost, ki sta omogočili povečanje tržnega deleža in širjenje proizvodnega asortimana ter zmanjševanje proizvodnih stroškov. Na osnovi tega je podjetje doseglo poslovni dogovor, po katerem bo prevzelo proizvodnjo celotnega programa čajev velikega tujega živilskega podjetja, kar terja večje spremembe in dopolnitve sedanje linije. Spremenjena avtomatizirana linija bo predstavljala pomemben del tovarne, kjer bodo vhodi posamezne surovine, izhod pa različno pakirani in označeni izdelki, pripravljeni za transport v visokoregalno skladišče. Zaradi pomembnosti neprekinjenega delovanja bomo realizirali raznovrstne načine varnega oddaljenega dostopa. S tem bo mogoče nekatere aktivnosti kot so pregled stanja postrojenja, hiter poseg pri nastopu alarmnih stanj in izvedba funkcionalnih dograditev nadzorno-krmilnega sistema opraviti nemudoma od daleč kadar to zahtevajo posebne situacije. Predlagani projekt zajema celovito izvedbo potrebnih aplikativnih raziskav za realizacijo avtomatizirane proizvodne linije, tako tistih, potrebnih za zasnovo in sistemsko integracijo celovite linije, kot tistih za pravilno načrtovanje posameznih podsklopov in potrebnih funkcij. Realizirana linija bo s pomembno razširitvijo funkcionalnosti in obsega proizvodnje utrdila gospodarsko moč podjetja na domačem in mednarodnem področju.
Pomen za razvoj znanosti
Dejavnosti in rezultati raziskovalnega projekta so oziroma bodo povečali znanja o različnih vidikih avtomatizacije in posodabljanja proizvodnih tehnologij ter znanja o sistemski integraciji različnih komponent nadzorno-krmilnih in proizvodnih podsklopov v skladno delujoč sistem. Popolnoma avtomatizirana proizvodna linija, ki je objekt in cilj predlaganih aplikativnih raziskav, je namenjena hkratni proizvodnji različnih vrst izdelkov, tako po vrsti čajev kot po načinih posameznega in skupnega pakiranja, označevanja itd. Po dostopnih podatkih in informacijah tehnično-tehnoloških strokovnjakov podjetja sofinancerja zasnovana rešitev po učinkovitosti in fleksibilnosti ni znana ne v domačem kot tudi v mednarodnem merilu.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati raziskav se skozi implementacijo neposredno uporabljajo pri realiziranem naprednem proizvodnem pogonu v podjetju sofinancerju, torej so in še bodo direktno uporabljeni v gospodarstvu. Skozi napredne lastnosti pogona je podjetje v naslednjem obdobju pridobilo prednost, ki je pomembno pri delovanju podjetja v mednarodni konkurenci. To je toliko bolj pomembno v pogojih sedanje ekonomske krize. Dodatno znanje, ki ga bomo osvojili člani raziskovalne skupine, bomo uporabili tudi pri drugih bodočih nalogah za slovenska podjetja.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno