Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Uporabna matematika, teoretična fizika in inteligentni sistemi

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.02.00  Naravoslovje  Fizika   
2.07.00  Tehnika  Računalništvo in informatika   

Koda Veda Področje
P002  Naravoslovno-matematične vede  Fizika 
P001  Naravoslovno-matematične vede  Matematika 
P170  Naravoslovno-matematične vede  Računalništvo, numerična analiza, sistemi, kontrola 
Ključne besede
Uporabna matematika, teoretična fizika, inteligentni sistemi, nelinearna dinamika, kompleksni sistemi, avtomatsko učenje, logično programiranje
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  03323  dr. Igor Mozetič  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  184 
2.  11337  dr. Marko Robnik  Fizika  Vodja  2001 - 2003  365 
3.  20779  dr. Valerij Romanovskij  Matematika  Raziskovalec  2001 - 2003  301 
4.  18084  dr. Gregor Veble  Fizika  Raziskovalec  2001 - 2003  55 
5.  19028  Marko Vraničar  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2001 - 2003  19 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0176  Center za uporabno matematiko in teoretično fiziko Univerze v Mariboru  Maribor  5501890000  1.096 
Povzetek
Naš raziskovalni program bo pokrival nekatera v novejšem času zelo aktualna področja uporabne matematike, teoretične fizike ter umetne inteligence in inteligentnih sistemov. V prvi vrsti gre za razvoj nelinearne dinamike kaotičnih in kompleksnih sistemov s poudarkom na klasičnem in kvantnem kaosu hamiltonskih sistemov, kjer smo že dosegli veliko uspehov in bomo nadaljevali s temi raziskavami. Druga teoretična področja, ki jih bomo še vključili v naš program - če bo finančna podpora zadoščala - so še hidrodinamika in teorija plazme, aplikacije v teoretični astrofiziki ter uvajanje in razvoj računalniške algebre. Pomembna nova komponenta in področje je razvoj in aplikacije umetne inteligence, še posebej induktivnega logičnega programiranja za reševanje nekaterih kompleksnih problemov v naravoslovju, tehniki in medicini, npr. določanje 3D strukture proteinskih makromolekul. Te metode so še posebej pomembne pri tistih kompleksnih problemih, kjer reševanje iz prvih principov ni možno. Ob tem je ena ključnih infrastrukturnih komponent razvoj mreže osebnih računalnikov povezanih s hitro lokalno mrežo in implementacija paralelnih softverskih sistemov.
Pomen za razvoj znanosti
Problemi, ki jih rešujemo in jih bomo reševali so vsekakor v središču zanimanja sodobne svetovne znanosti, h kateri smo že veliko pripomogli. Pomen je v znanstvenih rezultatih in publikacijah samih po sebi. Vse znanstvene raziskave našega raziskovalnega programa so izrazito interdisciplinarne, prispevajo k večji komunikaciji med različnimi področji in na ta način širijo in poglabljajo znanstvena dognanja v svetovnem okviru.
Pomen za razvoj Slovenije
V prvi vrsti skozi aktivnosti našega raziskovalnega programa nudimo odlično vzgojo in izobraževanje mladim raziskovalcem. Do sedaj je bilo pod mentorstvom prof. dr. Marka Robnika na CAMTP izvedenih: 4 diplomska, 1 magistrsko in 1 doktorsko delo - slednje nagrajeno z Zlatim znakom Jožefa Stefana (dr. Tomaž Posen). S takšnim kvalitetnim izobraževanjem bomo nadaljevali na nivoju doktorskega in podoktorskega študija. Hkrati pa seveda nudimo širjenje in poglabljanje stikov slovenskih znanstvenih institucij ter posameznikov z drugimi vodilnimi in uglednimi institucijami po svetu. Upravičeno pričakujemo, da se bo Slovenija na ta način znanstveno in kadrovsko obogatila z lastnim znanstvenim naraščajem. Nenazadnje gre za promocijo slovenske znanosti in njen prispevek k svetovni znanosti, ki je sam po sebi zadosten razlog za povečan ugled slovenske znanosti v družbi svetovno vodilnih skupin, kar je gotovo promocija Slovenije na intelektualno najvišjem nivoju.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno