Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Raziskave slovenske glasbene preteklosti

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.08.00  Humanistika  Muzikologija   

Koda Veda Področje
H000  Humanistične vede   
H320  Humanistične vede  Muzikologija 
Ključne besede
glasba, zgodovina, srednji vek, renesansa, barok, klasicizem, romantika, glasba 20. stoletja, moderna, modernizem, zgodovinska avantgarda, popis virov, bibliografija, glasbena teorija
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  21448  dr. Alenka Bagarič  Muzikologija  Raziskovalec  2001 - 2003  62 
2.  06039  mag. Tomaž Faganel  Muzikologija  Raziskovalec  2001 - 2003  426 
3.  17894  Božidara Frelih  Muzikologija  Raziskovalec  2001 - 2003  147 
4.  03365  dr. Ivan Klemenčič  Muzikologija  Vodja  2001 - 2003  380 
5.  13137  dr. Metoda Kokole  Muzikologija  Raziskovalec  2001 - 2003  424 
6.  09622  dr. Jurij Snoj  Muzikologija  Raziskovalec  2001 - 2003  299 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.953 
Povzetek
Predmet raziskav je slovenska glasba, njen celotni zgodovinski vidik do začetka druge svetovne vojne (srednji vek, renesansa, barok, klasicizem, romantika in novejša slovenska glasba). Raziskave zajemajo dokumentarno, biografsko, bibliografsko, analitično in sintetično muzikološko obravnavo. Rezultati so razvidni iz bibliografskih popisov virov, znanstvenih razprav in strokovnih aplikacij, znanstvenokritičnih izdaj starejše slovenske glasbe, iz prispevkov mednarodnih znanstvenih posvetov, ki jih inštitut organizira vsaka tri leta, iz inštitutskih publikacij z referati in drugimi razpravami ter iz sodelovanja na znanstvenih srečanjih doma in v tujini. Izbor tematike upošteva njen pomen, že opravljeno delo, načelo kontinuitete raziskav ter kadrovske možnosti. Znanstvenoraziskovalno delo problematizira povezanost slovenske glasbe z zahodnoevropsko in ugotavlja izvirni prispevek slovenski in evropski glasbeni kulturi.
Pomen za razvoj znanosti
Znanstvenoraziskovalno delo obravnava vlogo in pomen slovenske glasbe znotraj zahodnoevropske kot njen sestavni del. Posebni vidiki obravnave te povezanosti so v razpravah podani izsledki o posameznih obdobjih, ustanovah, ustvarjalcih, še posebej predstavitve izsledkov na mednarodnih znanstvenih srečanjih. Dopolnjujejo se s pripravo glasbe za izvedbo (Monumenta artis musicae Sloveniae), tj. v zbirki nacionalnega in evropskega pomena (skladatelji: Gallus, Posch, Dolar, itd.; v tujini zastopa zbirko ugledna založba Bärenreiter iz Kassla). Poseben pomen gre rednemu mednarodnemu sodelovanju za popis starih in novih glasbenih virov (RISM, Frankfurt; RILM, New York) z vključitvijo slovenskega deleža v svetovno glasbo.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati raziskav prispevajo k odkrivanju duhovne podobe in identitete slovenskega naroda. Celovito zajemajo področje obdelave glasbenih virov, bibliografije, študija slovenske glasbe z znanstvenimi ter strokovnimi izsledki, dosežke rednih mednarodnih znanstvenih srečanj, znanstvene publikacije, na področju žive glasbe izdaje slovenske glasbe nacionalnega pomena in se s predstavitvijo slovenske glasbe v tujini vključujejo v mednarodne tokove (znanstvena srečanja, popis starejših glasbenih virov in novejše muzikološke literature). Raziskovalni program je delo Muzikološkega inštituta, ki ga opravlja kot edina takšna ustanova v Sloveniji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno