Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Privatizacija in evalvacija družbenih dejavnosti

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.04.00  Družboslovje  Upravne in organizacijske vede   

Koda Veda Področje
S170  Družboslovje  Politične in upravne vede 
S189  Družboslovje  Organizacijske vede 
S213  Družboslovje  Socialne strukture 
Ključne besede
Evalvacija, privatizacija, javne službe
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  08848  dr. Hajdeja Iglič  Sociologija  Raziskovalec  2001 - 2003  132 
2.  06354  dr. Sonja Kump  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2001 - 2003  418 
3.  14641  dr. Mirna Macur  Sociologija  Raziskovalec  2001 - 2002  203 
4.  01103  dr. Andrej Rus  Sociologija  Raziskovalec  2001 - 2003  198 
5.  15320  dr. Boštjan Zalar  Sociologija  Vodja  2001 - 2003  178 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0582  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede  Ljubljana  1626957  39.222 
Povzetek
Pričujoči program združuje naslednja dva projekta: Privatizacijo družbenih dejavnosti in Evalvacijo visokega šolstva. Skupni imenovalec obeh projektov je modernizacija javnih služb in/ali javnega sektorja. Privatizacija obravnava prestrukturiranje sistema, evalvacija pa evalvacijo politik oziroma programov. Privatizacijo bomo obravnavali z vidika večnivojske delitve moči in dela. Zanimale na bodo prikrite, hibridne in popolne oblike privatizacije ter okoliščine v katerih so posamezne oblike privatizacije (sub) optimalne. Proučevali bomo konflikte in kooperacijo med javnim in privatnim sektorjem ter regulativno vlogo takoimenovanih "quasi-markets" pri procesih privatizacije.Evalvacija visokega šolstva se bo razširila na evalvacijo javnih služb na vseh področjih družbenih dejavnosti. Tudi tu bomo proučevali različne oblike interne, eksterne, apriorne in aposteriorne evalvacije, bodisi da gre za metode samoevalvacije, kolegialne evalvacije ali pa za druge vrste evalviraanja programov in politik.
Pomen za razvoj znanosti
Zaostajanje javanega sektorja za privatnim je zlasti očitno v razvitih industrijskih družbah. Zaradi tega se v zadnjih dveh desetletjih intenzivno uveljavlja takoimenovani "Public management", ki naj bi s selektivnim prenosom regulativnih metod in tehnik iz privatnega sektorja omogočil večjo učinkovitost in uspešnost jaavnega sektorja. Privatizacija in evalvacijasta sta poleg "quality managementa" najbolj pogosto uporabljena instrumenta pri modernizaciji javnega sektorja, ki pa ne predstavlja samo področja družbenih dejavnosti (šolstvo, zdravstvo, socialna varnost, materialna infrastruktura), ampak tudi državni aparat prisile (sodstvo, javna varnost, državna uprava).
Pomen za razvoj Slovenije
Privatizacija javnih služb - bodisi da gre za privatizacijo dejavnosti (prek koncesij, vaučerjev itd.), ali pa za privatizacijo sredstev (prek leasinga, delnega ali popolnega odkupa) je za slovensko tranzicijo še posebej pomembna zaradi pretiranega podržavljanja tega sektorja po osamosvojitvi. V naslednjih letih bo tovrstno proučevanje lahko tudi pomembno prispevalo k zmanjševanju nefunkcionalne aplikacije "Zakona o privatizaciji državne imovine", ki je zdaj v pripravi.Eden od pomembnih instrumentov kontrole je evalvacija politik in programov tako same privatizacije kot tudi drugih programov. Evalvacija naj bi merila (ne)uspešnost doseganja ekonomskih, socialnih in političnih celjev, ki naj bi se s politikami ali programi uresničevali.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno