Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Raziskave slovenske umetnostne preteklosti

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.09.00  Humanistika  Umetnostna zgodovina   

Koda Veda Področje
H003  Humanistične vede  Zgodovina in umetnost 
H310  Humanistične vede  Umetnostna zgodovina 
H311  Humanistične vede  Slikarstvo 
H12   Humanistične vede  H12  
Ključne besede
Umetnostna zgodovina, zgodovina, likovna umetnost, arhitektura, kiparstvo, slikarstvo, spomeniško varstvo, estetika, kultura
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (8)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  15297  Alenka Klemenc  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2001 - 2003  252 
2.  20204  dr. Miklavž Komelj  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2001 - 2002  670 
3.  02480  dr. Anica Lavrič  Umetnostna zgodovina  Vodja  2001 - 2003  273 
4.  15690  dr. Barbara Murovec  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2001 - 2003  371 
5.  23509  dr. Mija Oter Gorenčič  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2003  279 
6.  05001  dr. Blaž Resman  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2001 - 2003  234 
7.  18476  dr. Helena Seražin  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2001 - 2003  370 
8.  18818  mag. Romana Zajc    Raziskovalec  2001 - 2003 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.902 
Povzetek
Program obsega temeljne raziskave slovenske umetnosti od srednjega veka do moderne, v kar so vključene vse umetnostne panoge (arhitektura, kiparstvo, slikarstvo z grafiko, uporabna umetnost). Še posebej se raziskovalci osredotočajo na preučevanje umetnosti baročnega časa in 19. stoletja, saj se prav na tem področju kažejo največje vrzeli, glede na to, da so se starejše generacije slovenskih umetnostnih zgodovinarjev posvečale predvsem srednjemu veku. Raziskave baročnega slikarstva se poleg na cerkveno usmerjajo tudi na manj raziskano profano sfero, s posebnim poudarkom na povezavah in primerjavah s sočasno evropsko grafično produkcijo. V okviru preučevanja kiparstva je poudarek zlasti na kiparstvu v kamnu, v katerem je baročna skulptura na naših tleh dosegla kvalitetni vrhunec. Poleg tega so raziskave usmerjene tudi na doslej zelo pomanjkljivo raziskani segment baročnega kiparstva pri nas, namreč na ozemlju osrednje Slovenije. Tudi raziskave arhitekture so se usmerile na doslej najbolj prezrto področje, to je na sakralno in profano arhitekturo Primorske, poleg že doslej potekajočih raziskav arhitekturnih spomenikov 19. stoletja.Poleg terenskih ogledov spomenikov in njihovih popisov ter fotodokumentacije temelji inštitutsko raziskovalno delo posebej na natančnem in načrtnem preučevanju arhivskih virov. Ob tem se raziskave razširjajo še na širše kulturno- zgodovinsko področje.
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati inštitutskih raziskav sicer osvetljujejo umetnostno preteklost na Slovenskem, s čimer pa uspešno odpirajo pogled v srednjeevropsko umetnost in predstavljajo celo iniciativo za raziskave pri naših sosedih. Zorni kot t. i. umetnostne periferije lahko pomembno doprinaša k védenju o širšem evropskem prostoru, saj je bilo naše ozemlje posebno v preteklosti področje stalnega umetnostnega sodelovanja med evropskimi deželami in medsebojnega prepletanja umetnostnih tokov. Tako lahko le raziskave z naše strani primerno dopolnijo umetnostno sliko Evrope in le mi lahko opozorimo na problematiko, ki bi bila ob enostranskem pogledu iz umetnostnih centrov sicer prezrta. Tudi to je ena bistvenih komponent uveljavljanja slovenske identitete v skupnosti evropskih narodov.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati raziskav bodo pripomogli k poglobitvi in razširitvi védenja o slovenski umetnostni dediščini. V ožjem smislu bo metodološko izpopolnjeno raziskovalno delo prispevalo k napredku same umetnostne zgodovine, hkrati pa bo podpora in strokovna podlaga spomeniškemu varstvu in drugim humanističnim vedam. V širšem smislu pa bodo publicirani rezultati raziskav ozaveščali javnost o pomenu varovanja naših kulturnih spomenikov in doprinašali k poglobitvi zavesti o slovenski identiteti. Rabili bodo tudi pri šolstvu oz. izobraževanju in pripomogli k popularizaciji naše kulture doma in v tujini.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno